Sävsjö kommunvapen

Maten i skola och förskola

Maten i skola och förskola

Barnen/ eleverna får enligt svenska näringsrekommendationer, en lunch som innehåller 25-35% av dagens totala energiintag. Barn som även vistas på fritids får även frukost och ett mellanmål på eftermiddagen vilket motsvarar 25-35% av dagsbehovet.

Energibehovet under en dag är enligt rekommendationern
MåltidEnergibehovet under en dag, angett i procent
Frukost20-25%
Mellanmål5-15%
Lunch (skolmåltiden)25-35%
Mellanmål5-15%
Middag25-35%
Eventuellt kvällsmål5-15%

Vad ingår i skolmåltiden?

Lagad huvudrätt, hårt bröd, smörgåsmargarin max 40% fetthalt, lättmjölk, vatten och salladsbuffé bestående av fyra sorters sallader eller rotfrukter, frukt

När soppa serveras finns det alltid mjukt bröd med ost eller köttpålägg, samt att en matigare sallad med ex pasta finns i salladsbuffén.

Tallriksmodellen

Det finns inga barn som inte får äta sig mätta, det finns alltid något att äta, för att vi ska kunna servera er elever/barn en näringsriktig måltid så är det väldigt viktigt att man äter av tallriksmodellen.

Vi har begränsningar på vissa huvudkomponenter, det går bra att hämta mer mat om man äter efter tallriksmodellen.

Särskild kost av medicinska, religiösa eller etiska skäl

Eleverna i Sävsjö kommuns skolor kan få annan kost än den som står angiven på matsedeln. Eftersom särskild kost kräver mer resurser av kostenhetens personal så är det mycket viktigt att man äter av den avsedda/beställda kosten. Som vårdnadshavare eller myndig elev ansvarar ni över att särskild kost avbeställs till respektive kök vid frånvaro från skolan.

Om skälet är medicinska ska ansökan kompletteras med intyg ifrån läkare, dietist. Alternativt kan intyg ersättas med underskrift med medicinskt ansvarig på talongen nedanför.

För elev som önskar särskild kost ska nedanstående talong fyllas i och överlämnas till kostpersonal för en underskrift. För elev under 18 år krävs vårdnadshavarens underskrift.

Ansökan av särskild kost prövas och förnyas vid behov.

Senast uppdaterad: 2018-10-01