Sävsjö kommunvapen

Man vet inte vad man har innan man riskerar att förlora det

Scenen på Röda kvarn är stor och Khazar Fatemi är ganska liten där hon står i strålkastarljuset och ska berätta om hur det är att byta land. Jag hinner tänka att hur ska hon som är så liten kunna fylla scenen. Men det visar sig vara en onödig oro. För som hon berättar. Om sitt liv, om hur det är att söka sin historia och om den tid vi lever i. Och om hur det förstå värdet av sin identitet och historia först när man riskerar att förlora den.
Som åtta-åring kom Khazar till Sverige från Afghanistan där hon bott i sju år tillsammans med sina föräldrar. Ursprungligen kom de från Iran, där föräldrarna som är kurder arbetade politiskt, ända tills det var omöjligt att stanna kvar i landet. Det var då bestämde sig för att fly till Afghanistan där de trots krig och terror ändå kunde leva ett ganska bra liv.
Men till slut blev det ohållbart även där och de flydde återigen, denna gång till Sverige.
-Man kommer till en punkt där det inte finns något liv kvar…

Efter uppväxten i Gävle utbildade Khazar sig till journalist och bestämde sig så småningom för att åka tillbaka till Kabul i Afghanistan. Frågorna hon ställde sig var om människorna hade fått det bättre och vilka spår kriget hade lämnat hos dem. Hon sökte upp sin skola, huset där familjen bodde och människorna de kände. Det blir – förstås – en omtumlande resa som så småningom resulterar i den starkt berörande filmen ”Där mitt hjärta slår”. Titeln kommer från hennes mamma som, när någon frågade henne var hon hörde hemma, svarade:
-Där mitt hjärta slår.
Nu är Khazar högaktuell med dokumentärserien ”Kultur i farozonen” som hon har gjort för SVT. I den möter hon människor som lever under hot och riskerar livet för att rädda sin kultur. Det första programmet handlar om Syrien och sänds den 5 oktober.
Khazars föreläsning var mycket berörande och tog sin utgångspunkt i hennes djupt personliga berättelse. Samtidigt blev den också ett avstamp i den så aktuella flyktingdebatten. För som hon sa:
-Det är viktigt att det ställs krav på de nyanlända och att de lär sig språket och att förstå den svenska kulturen. Men det är också viktigt att förstå dem.

Studiedag
Khazar Fatemis föreläsning var en del av en studiedag anordnad för all personal i förskola och gymnasium. Arrangörer var Den globala skolan, en verksamhet som drivs av universitets- och högskolerådet. -Jag var på en föreläsning som Den globala skolan hade arrangerat och det var så bra. Därför anlitade jag dem när jag fick önskemål från personalen om att de vill lära sig mer om de nyanländas länder och kultur, berättar Jane Wågman, utvecklingschef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Förutom Khazar Fatemi medverkade Jonatan Malm från Religionsvetarna och han berättade bland annat om kulturkrockar i barnuppfostran och om att det är viktigt att komma ihåg att det oftast inte är något problem att det finns stora kulturella skillnader.
Johanna Lund Rockliffe presenterade ett mycket användbart verktyg som heter Gapminder och som man kan använda för att få fram statistik från världens länder.
Under dagen var det också ett antal workshops för alla deltagare.

Ywonne Gill 

Khazar Fatemi tillsammans med utvecklingschef Jane Wågman

Khazar Fatemi tillsammans med utvecklingschef Jane Wågman

Publicerad 2016-09-23