Sävsjö kommunvapen

Varm stund trots kalla vindar

Vindarna var kylig men stunden blev ändå varm när människor samlades utanför Kommunalhuset för att tillsammans hedra offren för terroristattack med en tyst minut. Mest rörande var det när barn från förskolan Fantasia lämnade blommor och hade med sig ett rött hjärta där det stod Tro, Hopp och Kärlek.
Kommunchef Jan Holmqvist höll ett kort tal där han bland annat pratade om hur det var att nås av insikten att nu hade ett terrorattentat skett även i Sverige.
Han avslutade med att läsa högt ur en krönika i Dagens Nyheter i lördags som är skriven av Elisabeth Åsbrink.

”Vår tid präglas av en allt mer polariserad syn på vad som är gott och ont, vad som är svart och vitt. Det pågår en oavbruten uppdelning av människor mellan vi och dem. Att utöva motstånd är livsviktigt. Att det är helt möjligt visar den värmevåg av medmänsklighet som sköljde genom Stockholm och resten av Sverige i fredags när hundratals människor öppnade sina hem och erbjöd mat, fika, skjuts, sällskap och sängplats i #openstockholm-rörelsen.

Den brutala sanningen är att terrorns utövare aldrig kan förstöra demokratin och det öppna samhället. Det kan bara vi. Om vi slutar se varandra, om vi inte hälsar, inte frågar hur den andre mår, om vi betraktar andra människor med misstänksamhet, om vi upphör att lita på varandra – då är det vi som förstör demokratin. Ingen annan. Terroristerna sår sina svarta frön men det är vi bär ansvaret för vad vi gör härnäst.
Stockholm har vaknat till en ny morgon. Bli en aktiv antiterrorist. Se varandra i ögonen. Småprata. Bygg tillit. Ge terroristerna största möjliga motstånd, varje dag: Visa medmänsklighet.”

Publicerad 2017-04-10