Sävsjö kommunvapen

Så här kan du hjälpa till

Så här kan du hjälpa till

Det finns mycket du som medmänniska kan göra för att hjälpa till i flyktingarbetet.
Här nedan kommer en rad tips för dig som vill göra en insats för en nyanländ.

Bli språkvän

Som språkvän ska ni i första hand umgås och ha roligt tillsammans och bekanta er med varandra. Som exempelvis promenera, ta en fika, gå på studiecirklar tillsammans och annat som ni finner roligt och intressant. En del träffas enbart för att umgås och prata. Det är ni som bestämmer – tillsammans.

Gå på språkcafé

Ett bra sätt att öva svenska för våra nyanlända är att gå på språkcafé. Dels är det förstås alltid trevligt att ta en fika och dels är det också ett utmärkt tillfälle att öva sin svenska med de som redan kan det. Så gå dit och prata och fika. Kanske får du också en vän för livet...!

God man för ensamkommande barn

  • Som god man sköter du barnets ekonomi och för dess talan i olika sammanhang. Du har dock inte den fysiska omvårdnaden om barnet. Du får arvode för din insats.
  • Självklart får du stöd och hjälp för ditt uppdrag. 
  • Välkommen med din anmälan eller om du har frågor, till handläggare Ann-Charlotte Bardh Gunnarsson, 0382-154 45.

Särskild förordnad vårdnadshavare

När ett ensamkommande barn fått permanent uppehållstillstånd ska en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare utses för barnet. Den gode man som förordnades när barnet kom till Sverige ska då ersättas av en sär­skild förordnad vårdnadshavare.

Insamling av kläder och pengar

Du kan även skänka kläder och saker. Vi rekommenderar att du vänder dig till någon av de etablerade organisationerna, till exempel Röda Korset eller Erikshjälpen som finns i Sävsjö och Vrigstad. Adresser och öppettider hittar du till höger här på sidan.

Vill du hjälpa flyktingar i andra länder kan du bidra genom att skänka pengar till olika hjälporganisationer exempelvis UNHCR, Radiohjälpen, Unicef, Rädda barnen, Läkare utan gränser och Röda korset. Kontrollera att den organisation du väljer att skänka pengar till har ett 90-konto, vilket garanterar att insamlingen sköts på ett ansvarsfullt sätt och att pengarna går till ändamålet utan oskäliga kostnader.

Senast uppdaterad: 2017-03-07