Lyssna på sidan Lyssna

 

Ung Drive - "Dröm stort börja smått"

Publicerad: 26 juni, 2019 kl 11:09

Ung Drive låter ungdomarna skapa och designa egna företag. Ledarna strävar efter att ungdomarna ska ha roligt och vara så kreativa med sina företag som möjligt. Det är en utbildning som ger ungdomarna kunskaper för livet. Man lär sig allt från kommunikation till att marknadsföra samtidigt får man viktiga livserfarenheter.

Ung Drive grundades 2008 utav Linda Falkboman och Stefan Falkboman med tre andra kollegor . Ung Drive ger möjligheter till ungdomar som inte vill jobba ett vanligt sommarjobb. Ungdomar som vill testa på någonting annat och nytt, och att lära sig lite mer om hur det funkar med att driva ett företag och att vara en entreprenör. “Dröm stort börja smått” är Ung Drives motto.

Ung Drive hade kickoffvecka i Nässjö i mitten av juni. Här fanns massor av idéer om vad de skulle starta för företag. Ansökan till Ung Drive är stängd för 2019 men öppnar igen nästa sommar. Om du gillar att jobba med företag eller funderar på att testa på Ung Drive och bli en entreprenör så gör det! Du får bra erfarenheter och du kommer att lära dig mycket. Tre ungdomar som deltar i kickoffveckan delgav sina erfarenheter. Elin Lindquist, Moa Fransson Sjögren och Raman Koshaleu.

Varför sökte ni till Ung Drive ?

- “Vi fick idén att ansöka till Ung Drive tack vare en föreläsning som en av coacherna gjorde på våran skola”. Elin och Moa hade inte fått något sommarjobb så de tänkte att det skulle vara roligt att skapa ett eget företag. Raman pratade med sin studie- och yrkesvägledare om sommarjobb och då kom de fram till att han skulle kunna testa att skapa ett eget företag på Ungdrive.

Vad är det ni har lärt er utav kickoffveckan?

- "Vi har lärt oss vad som krävs till att skapa och driva ett eget företag. Vilka steg man tar och att man ska drömma stort och börja smått. Vi lärde oss dessutom att samarbeta, att marknadsföra, lära oss om försäljning och om lagar och bestämmelser."

Vad är det för idé ni ska jobba med?

Elin och Moa; -" Vi ska jobba med en idé som vi kom på i skolan, vi ska göra ett företag som heter “All in” där vi ska arbeta med att arrangera fester och discon för barn på medelstadiet, men också kanske senare på högstadiet och gymnasiet."
Raman; -"Jag ska jobba med att designa mina egna kläder, skapa egna tryck och sälja de online eller på marknad" Hans företag heter “Hope” och hans motto är “Bra kvalitet och Bra design”.

Hur är det att träffa andra ungdomar som jobbar med Ung Drive?

-"Vi tycker att det är häftigt och roligt. Det är kul att träffa så många engagerade ungdomar här. Det bidrar till ett bra samarbete", svarar Elin och Moa

Tyckte ni att det var stressigt att komma på en idé att jobba med?

-"Lite stressigt tyckte vi att det var, men inte mycket eftersom vi fick mycket hjälp och stöd av coacherna. Vi hade också några idéer sedan innan vi kom till utbildningen. Coacherna gav oss ett papper där vi skulle skriva ner våra drömmar och vad som gjorde oss lyckliga, det gav oss mycket idéer och vi lärde känna oss själva lite bättre också."

Tror ni att ni kommer att fortsätta att jobba inom entreprenörskap i framtiden?

Moa; - "Jag har ingen aning men det är en öppen dörr, så man vet aldrig." Elin; - " Jag tror inte det, men jag vet inte ännu". Raman; -" Jag hoppas det, jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med detta. Jag vill bli en frilanserande konstnär."

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.