Lyssna på sidan Lyssna

Hela vägen mot toppen

Ett ledigt jobb som gymnasiechef i Sävsjö fick Johnas och familjen att lämna Göteborg. Idag är han drivande i kommunens satsningar på e-sport, appar och digitalisering. Efter sju år är det dags att utvärdera familjens beslut att flytta.


Johnas Stranne

Johnas Stranne tog med sig familjen från Göteborg för att bli gymnasiechef i Sävsjö. Det har gett honom tid över för annat.

 

Johnas gillar att röra på sig och på lediga stunder kan man hitta honom på någon utmanande bana hos den lokala klätterklubben. När han ser tillbaka på de tre timmar han la på att pendla mellan Göteborg och Trollhättan - varje dag - känns de dagliga promenaderna till jobbet som vardagslyx. 

Hans två barn har nära till både skola och fritidsanläggningar och familjens villa i stan kunde förvärvas för en, med storstadsmått mätt, rimlig peng.

Samtidigt har han fått välja bort saker:

– Vill man ha ett vuxet kvällsliv och brett utbud av kultur är det naturligtvis lättare i storstäderna. Men när jag summerar utbudet och hur det fungerar i Sävsjö, hur man satsar på anläggningar och aktiviteter, så inser jag att det är exceptionellt. Jag blir fortfarande imponerad när jag tänker på de möjligheter som finns här för en barnfamilj, säger han.

Nu sitter han på andra sidan skrivbordet och är den som rekryterar medarbetare till sin gymnasieskola.

– Jag upplever att de som söker tjänsterna verkligen vill jobba här. De som bor här trivs bra och vill inte pendla långa sträckor utan värderar annat i livet.

I sin roll som gymnasiechef har han nära dialog med kommunledning och näringsliv. Tillsammans har man gjort digitalisering till en viktig framtidsfråga. Gymnasieskolan Aleholm, där Johnas är ansvarig, var tidigt ute med att starta en populär e-sportutbildning som stått modell för många andra kommuner. Syftena var flera; dels att skapa en plattform som attraherar ungdomar, dels att skapa förutsättningar för dem som vill elitsatsa i en tid när allt fler kan livnära sig på spel.  

Utöver e-sport har Aleholms teknikprogram en gren där man kan inrikta sig mot information och medieteknik. Den utbildningen har fått arbetsnamnet ”Appakademin” och är en av de mest sökta inriktningarna.

Johnas, som personligen har ett stort intresse för digitalisering och spel, skissar nu på nästa steg; Maker Space. Det ska bli en kreativ arena för alla som är intresserade av musik, hantverk eller digitalt skapande. Det ska bli en plats dit alla invånare är välkomna och där kompetens samlas och växlas upp till nytta för hela kommunen.

– Jag tycker det är viktigt att vi inte bara skapar digitala konsumenter utan gör eleverna till kreativa producenter, säger han. 

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.