
Bergtäkt Boda
Bergtäkt Boda
Bergtäkt Boda ägs och drivs av NCC Industri AB. Boda-Vrigstad 1:1 Koordinater: 6359040,466511
Bergtäktsverksamheten består av sprängning, krossning och skiktning av berg för att ta fram olika fraktioner för försäljning. Sprängning sker några enstaka gånger per år och föregås alltid av informationsutskick till de närmast berörda fastigheterna. Själva sprängmedlet lagras inte på plats utan alla komponenter till sprängningen levereras till platsen på dagen för sprängning.
På grund av att företaget vid enstaka tillfällen har möjlighet att hantera över 10 ton sprängmedel så tillhör verksamheten den lägre kravnivån enligt Sevesolagstiftningen. Verksamheten omfattas därför av lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Utövaren är därför skyldig att vidta lämpliga åtgärder inom verksamhetens område och även skyldig att kontakta räddningstjänsten vid insatser i samband med allvarliga kemikalieolyckor och i så hög grad som möjligt begränsa följderna en olycka.
Om en olycka inträffar
Om ett tillbud eller en olycka inträffar som berör sprängmedlet så är företagets rutin att räddningstjänsten ska larmas via SOS Alarm 112. Allmänheten ska invänta räddningstjänsten, hålla sig borta från täkten och inte försöka släcka några bränder.
Tillsynsbesök och mer information
Länsstyrelsen kommer fortlöpande bedriva tillsyn över verksamheten minst vart tredje år.
Den som vill ha mer information om tillsynsbesöken kan kontakta Länsstyrelsen i Jönköpings län, telefon 010-22 36 000 eller e-post jonkoping@lansstyrelsen.se.
|
|
Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) är central tillsynsmyndighet enligt Seveso-lagstiftningen, läs mer om direktivet och lagstiftningen på www.msb.se/seveso
Varnings- och informationssystem
Innan sprängning sker så de närboende informeras skriftligen och samma dag så utryms området. Vakter placeras även ut för att förhindra att obehöriga tar sig in. 3 minuter före sprängning sker varning med pulserande ljudsignaler. Efter sprängning är avslutad så ljuder en fast signal.
Allmänheten kan vid olyckor varnas via "Viktigt meddelande till allmänheten" (VMA) via radio och TV. Detta sker genom SOS Alarm på order av räddningsledaren vid insatsen. Räddningsledaren talar då om i VMA vilka åtgärder som allmänheten ska vidta för att skydda sig