Lyssna på sidan Lyssna

Ukraina: Lägesrapport om kommunens arbete

Publicerad:

Tidigare i veckan rapporterade vi som planerat in lämpliga boendeplatser till Migrationsverket. Ensamkommande barn från Ukraina har nu placerats i vår kommun men i övrigt har vi inga besked att ge från Migrationsverket i nuläget.

Sävsjö kommuns inriktnings- och samordningsfunktion för händelseutvecklingen i Europa fortsätter sitt arbete. Torsdagen den 17 mars fick landets kommuner uppdraget att inventera vilka tänkbara boenden som vi kan erbjuda. Förutom kommunens egna fastigheter gällde det privata bostadsbolag, föreningar, organisationer, kyrkor, samfund och andra frivillorganisationer. Privatbostäder var inte aktuella i det här skedet.

Sedan uppdraget kom har flera aktörer hört av sig till Sävsjö kommun för att erbjuda tillfälliga boendeplatser. Dessa har under onsdagen rapporterats in till länsstyrelsen, som sedan sänt en sammanställning vidare till Migrationsverket. Sävsjö kommun vill tacka alla som hört av sig och erbjudit boendeplatser!

Ukrainska medborgare, som kommit hit av egen kraft för att bo hos vänner och anhöriga, har hört av sig till Sävsjö kommun med frågor om hur man registrerar sig hos Migrationsverket. Migrationsverket har nu lanserat e-tjänsten "Ansök om skydd enligt massflyktsdirektivet" Länk till annan webbplats. som ett komplement till pappersansökningar och fysiska besök på deras kontor.

En vanlig fråga till Sävsjö kommun är hur många flyktingar som väntas komma hit och när. I nuläget har vi inga besked att ge. Det är ett beslut som fattas av Migrationsverket. Utifrån nuläget är det vår bedömning att kommunen är väl förberedd för ett mottagande framåt.

Det som hänt fram till idag, fredagen den 25 mars, är att Migrationsverket anvisat ensamkommande barn till Sävsjö kommun och de har tagits om hand av socialtjänsten enligt normala rutiner. Med anledning av detta behöver vi fler familjehem just nu. Läs mer i separat nyhet.

Om du har frågor, vill anmäla en boendeplats eller anmäla dig som frivillig att hjälpa till med exempelvis tolkning från Ukrainska till svenska så är du välkommen att kontakta samhällsinformatörerna i Sävsjö kommuns växel, telefon 0382-152 00. Observera att kommunen inte tar emot gåvor eller pengar. I dessa fall hänvisar vi till etablerade insamlingsorganisationer.

Allmänna frågor

Samhällsinformatörerna i Sävsjö kommuns växel
Öppet vardagar 08-16, lunchstängt 12-13.
0382-152 00

Frågor från media

Kommunikationschef Pierre Klasson
pierre.klasson@savsjo.se 0382-151 03