Lyssna på sidan Lyssna

Vattenbrist i Emån – spara på vatten

Publicerad:

Det råder akut vattenbrist i Emån. Det meddelar Länsstyrelsen i Jönköpings län. Eftersom viss dricksvattentäkt hänger ihop med Emån spelar vårt användande av vatten roll. Nu är det viktigt att vi hjälps åt att spara på vatten!

Det råder inte ett allmänt bevattningsförbud i Sävsjö kommun i dagsläget. Men för de som har tillstånd att ta vatten från Emån gäller nu särskilda regler om att vattna nattetid vid svag vind för att minska avdunstningen och få bäst effekt per liter. I regel gäller att den som inte har tillstånd får inte ta vatten ur Emån.

Vi behöver alla hjälpa till för att spara på vatten. Ta kortare duschar, vattna inte din gräsmatta och stäng av kranen när du borstar tänderna. Det är några av tipsen som Länsstyrelsen ger.

Vattennivåerna i Emån är lika låga som den varma sommaren 2018. Det har regnat för lite under för lång tid. Lokala regn nu under sommaren fyller inte på vattennivåerna nämnvärt utan tas mestadels upp av växligheten.
– Det är extremt låga flöden. Vi är i en besvärlig situation. Vi tar ut mer vatten ur Emån än vad som tillförs systemet. Om inget görs riskerar vi att stå med uttorkade sjöar och vattendrag senare i sommar. Därför måste alla med tillstånd vattna smart och övriga måste upphöra med sina uttag ur Emån och dess biflöden, säger Måns Lindell, vattenenheten på Länsstyrelsen Jönköpings län.

Enligt prognoser kommer läget inte att vända under lång tid framöver.
– Det finns en hög sannolikhet att vi kommer fortsätta ligga på låga värden fram till slutet av oktober, säger Måns Lindell.

Under 2018 förbättrades inte läget förrän i slutet av oktober.

De låga vattennivåerna har en negativ påverkan på växter och djurliv, men även på de som är beroende av Emåns vatten för att bedriva sin verksamhet. Det påverkar produktionen av el, tillgången till vatten i processindustrin och även tillgången till dricksvatten.

Sävsjö kommun uppmanar nu därför alla invånare att hjälpas åt och spara vatten. Även det lilla vi gör blir mycket när ni gör det tillsammans.