Lyssna på sidan Lyssna

Är du beredd om krisen kommer?

plastlåda med saker som är bra att ha vid en kris

Publicerad:

Det bästa vi kan göra vid en kris, både vi som kommun och du som privatperson, är att vara förberedda. En kris kommer alltid att innebära förändring och oreda, men ju mer vi har på plats desto enklare tar vi oss igenom krisen. Den här veckan pågår MSB:s årligen återkommande krisberedskapsvecka och de här frågorna lyfts lite extra.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) jobbar med att stärka samhället vid olyckor, kriser och konsekvenser av krig. Den här veckan pågår MSB:s Krisberedskapsvecka.

Krisberedskap är alltid ett aktuellt ämne, inte bara den här veckan. Det handlar om att du ska kunna lösa vardagen på olika sätt vid en kris. Det finns mycket som kan hända. Kanske saknas vatten eller el, kanske slutar betalkort och bankomater fungera eller så tar mat och andra varor slut i butiken.

Tema mat

Temat för Krisberedskapsveckan 2022 är just mat. MSB har tagit fram en lista på matvaror som kan vara bra att ha hemma och som håller länge. De tipsar också om hur du kan förvara dem och tillaga dem. Vad har du för varor i skafferiet? Hur fixar du din lunch utan el? Vad finns det för mat som inte kräver tillagning?

Informationen om matvaror hittar du på MSB:s webbplats (länk till annan webbplats) Länk till annan webbplats.. På MSB:s webbplats finns också andra bra råd om vilken beredskap du behöver ha i ditt hem.

Sävsjö kommuns information

Sävsjö kommuns främsta uppdrag i kris är att få våra verksamheter att fortsatt fungera, men vi har också ett uppdrag att informera. Vi jobbar kontinuerligt med förberedelser för att klara en kris så bra som möjligt. Sävsjö kommuns krisinformation har vi samlat på savsjo.se (länk till Sävsjö kommuns webbplats) . Titta gärna in där.

Foto: Thomas Henriksson, MSB.