Lyssna på sidan Lyssna

Ett hem att växa i - utbildning för Familjehem

Barn håller i ett hus av lego.

Publicerad:

Familjehemsresursen i regionen har ett övergripande samarbete med kommunerna i syfte att utbilda familjehem i kommunerna. En del i arbetet är att genomföra utbildningen "Ett hem att växa i" tillsammans med familjehemmen.

Utbildningen är upplagd på fyra heldagar under fyra veckors tid. Här får familjehemsföräldrar möjlighet att resonera om uppdraget och få till sig matnyttig information till kunskap, stöd och uppmuntran. Utbildningen leds utav två familjehemssekreterare från Familjehemsresursen.

I den här terminens första omgång är 11 familjer med i utbildningen.

– Att ge våra familjehem en grundutbildning av hög kvalitet är mycket viktigt för oss, berättar teamchef på Familjehemsresursen Åsa Löfkvist.

Frågor som bland annat lyfts i utbildningen är hur ett nytt barn kan påverka familjen, om anknytning och separationer. Det samtalas även om hur barnets eller ungdomens umgänge med de biologiska föräldrarna kan se ut och vilka utmaningar man kan hamna i som familjehem. Information om lagstiftning tas upp och även det viktiga samarbetet med socialtjänsten. Det är värdefulla träffar då familjehemmen kan byta erfarenheter av varandra, om både framgångar och motgångar, och får möjlighet att skapa kontakter för framtiden.

Behovet av familjehem är stort

Behovet av familjer som öppnar sitt hem för barn och ungdomar är stort i hela vårt län. Har har du frågor eller funderingar om vad vi söker hos ett familjehem ? Ta kontakt med oss på Familjehemsresursen på region Jönköpings län. Telefonnummer är 010 – 241 54 44 eller mejla familjehemsresursen@rjl.se.

Om du är intresserad av att bli familjehem får du gärna skicka in en intresseanmälan till Familjehemsresursen. Intresseanmälan till Familjehemsresursen kan du göra här. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.