Lyssna på sidan Lyssna

Yalla Bazar kan ge meningsfull sysselsättning

Publicerad:

cafemiljö

Hur får man människor som står långt ifrån arbetsmarknaden att hitta en sysselsättning och känna meningsfullhet? Ett sätt kan vara Yalla Bazar, en marknad, där utlandsfödda och andra får chansen att testa på att sälja produkter och tjänster.

Yalla Bazar är ett spännande samarbete mellan Jobbhuset, kommunens arbetsmarknadsenhet och Science Park, mötesplats för regional affärsutveckling. Syftet är att människor som på olika sätt står långt ifrån arbetsmarknaden ska få chansen till meningsfull sysselsättning. Deltagarna kommer att få tillgång till en lokal där de kan testa att sälja sina varor eller tjänster och också få stöd i företagarfrågor. Det blir en marknad, där den som kanske aldrig funderat på att starta företag förut, nu kan få pröva det i mindre skala.

Idén kommer från Rehman Amin på Science Park. Han har framgångsrikt testat konceptet i Umeå, där han jobbade tidigare.

— Att starta ett företag i Sverige kan låta som en svår väg mot sysselsättning, men konceptet Yalla Bazar är en lätt metod att hjälpa arbetslösa utlandsfödda personer med kort utbildning att komma närmare arbetsmarknaden. Konceptet blev mycket lyckat, berättar Rehman och fortsätter:

— En del av personerna har gått vidare mot entreprenörskap, andra fick chansen att träffa andra företagare och hitta sina vägar mot anställning. En stor del av deltagarna var kvinnor.

Matlagning och konst

— På Jobbhuset finns många kvinnor, som traditionellt har jobbat i hemmet, berättar Ivo Romé, arbetskonsulent. De lagar mat, bakar och städar till exempel. Och i socialförvaltningens andra verksamheter finns personer som håller på med konst eller hantverk. Vi vill hjälpa dem att kunna sälja det de är bäst på. Kanske är det här de kan tjäna sina första pengar och känna att de gör något meningsfullt.

Även återbruk

I förlängningen hoppas Ivo och Rehman att Yalla Bazar också kan bli en försäljningsplattform för det återbruk som sker i Sävsjö kommun; renovering av möbler eller när man tar tillvara spill för att skapa nya produkter.

— Jag kan också se att detta skulle kunna bli en slags internationell matmarknad med smaker från jordens alla hörn, säger Ivo Romé. Det finns så många idéer och mycket kunskap!

Det långsiktiga målet är att det bildas en förening eller ett socialt företag, som en paraplyorganisation för alla affärsidéerna och att det på så sätt drivs vidare.

Träff fredag 17 mars

Fredag 17 mars klockan 16.00-17.00, är det en träff på Tillväxthuset, Odengatan 55, (länk till evenemang). Då blir det en kickoff för projektet och Rehman Amin kommer att berätta om planerna. Tanken är att han under våren kommer att utbilda försäljarna i företagande, tillstånd, regler, prissättning och annat som kan vara bra att kunna inför marknaden.

Har man inte möjlighet att vara med på träffen, finns ändå chansen att delta på Yalla Bazar. Då hör man av sig till Rehman Amin på mejl rehman.amin@sciencepark.se

Man behöver inte ha en koppling till socialförvaltningens verksamheter för att vara aktuell för Yalla Bazar.

Yalla Bazar kommer att ha premiär 28-29 april på Sävsjö camping. Förhoppningsvis finns då många försäljare på plats.

Kontakt

Rehman Amin, affärsutvecklare, Science Park

073-706 78 18

rehman.amin@sciencepark.se

Ivo Romé, arbetskonsulent, socialförvaltningen, Sävsjö kommun

0382-151 44

ivo.rome@savsjo.se