Lyssna på sidan Lyssna

Evelina Alfvén och Joel Alfvén fick ta emot Sävsjö kommuns miljöpris 2019 av myndighetsnämndens ordförande Sten-Åke Claesson

Mathjälpen tog emot Årets miljöpris 2019

Publicerad: 26 december, 2019 kl 14:52

Årets miljöpris har delats ut till Joel och Evelina Alfvén som driver projektet Mathjälpen i Skolkyrkans regi och tillsammans med Fritidsgården Mejjan.

Joel och Evelina Alfvén förstår att många familjer har det ekonomiskt tufft. De får även samma signaler via kamratstöjarna som finns på ungdomsgården.
Joel Alfvén berättar:

– Evelina och jag ville hjälpa. Vi har i flera år arbetat i hjälporganisationer i Asien och USA och nu ville vi göra något här i Sävsjö. Vi såg en spännande verksamhet i en annan kommun. En natt drömde Evelina om Mathjälpen och dagen efter gick vi till matbutikerna. Vi sökte också godkännande från Livsmedelsverket.

Idag samarbetar man med Coop, Ica, Melins, Gulf och Lulles och mer är på gång. Man har även ett gott samarbete med boendestödet inom socialförvaltningen i Sävsjö kommun.

På frågan varför denna verksamhet är viktig svarar Joel:

– Att kunna hjälpa medmänniskor är viktigt för oss. Men det är också miljömässigt viktigt. Den mat som skulle slängts, på grund av förpackningsskada eller för att vacuumet släppt, kan tas om hand och göra nytta. Det minskar matsvinnet. Det är kostnadseffektivt eftersom det inte belastar någon.

Önskan om ett matpaket lämnas via mail eller telefonnummer till Mathjälpen senast under tisdagen. Onsdag eftermiddagar åker Joel och Evelina runt till butikerna och samlar in. De kollar att allt är fräscht. Man packar allt på ungdomsgården Mejjan. På onsdag kväll delas det ut till de behövande. Det finns många hjälpande händer, 10-talet volontärer och ideella ställer upp i olika grad med Mathjälpen.

Sju kyrkor har gått samman i en förening som kallas Skolkyrkan, där Joel och Evelina är anställda. Det är samma förening som driver ungdomsgården Mejjan.

Motivering till Årets Miljöpris 2019
"De arbetar på ett konkret sätt i Agenda 2030:s anda för ett hållbart samhälle. Pristagaren har inlett ett samarbete med livsmedelsföretag i Sävsjö Kommun. Syftet är att hjälpa behövande med mat och samtidigt minska matsvinnet. En minskning av matsvinnet kan bidra till stora vinster för miljön. En större del av producerade livsmedel konsumeras istället för att bli avfall, vilket ger positiva effekter för både livsmedelsproduktionen och avfallsmängden."

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.