Lyssna på sidan Lyssna

Att bo på gruppbostad

Du har en egen lägenhet som du själv möblerar, bestämmer över och ska ta hand om. Men i gruppbostaden finns också gemensamma utrymmen där du, dina grannar och personalen kan laga mat tillsammans och umgås.

Det är svårt att beskriva exakt hur det är att bo i en gruppbostad. Det beror på hur du vill ha det och vad som är viktigt för dig och dina grannar i gruppbostaden.

Hyreslagen gäller

När du bor i en gruppbostad har Sävsjö kommun förstahandskontrakt och du hyr sedan av kommunen. Precis som för alla hyresgäster gäller hyreslagen.

Skötsel och hyra

Det innebär att du behöver sköta om lägenheten du hyr men du kan få hjälp och stöd av personalen att göra det. Även uteplats och balkong ingår i skötseln.

Som hyresgäst får du inte störa dina grannar med till exempel hög musik eller stora fester och hyran ska såklart betalas i tid varje månad.

Husdjur

Du får ha husdjur om du klarar av att ta hand om djuret själv. Husdjuret ska vara i din lägenhet. Personal tar inte hand om ditt husdjur.

Övernattande gäster

När du har gäster som sover över hos dig eller om du sover över hos någon annan
ska du säga till personalen så att de vet om det. Om det till exempel börjar brinna behöver de veta hur många personer som finns i gruppbostaden.

När du bor i gruppbostad ska du vara där minst halva månaden.

Vem får gå in i din lägenhet?

Det är du som bestämmer i din lägenhet. Du bestämmer vilka personer som du vill bjuda hem och andra personer får inte gå in i din lägenhet utan att du säger ja. Däremot får fastighetsskötaren ibland gå in i din lägenhet utan att du först sagt ja för att utföra reparationer och liknande.

Gemensamma utrymmen

I det gemensamma utrymmet är det ni som bor i gruppbostaden som tillsammans bestämmer reglerna. Vilka som får vara där och vad utrymmet ska användas till.

Rutinerna för mat och måltider ser olika ut på de olika gruppbostäderna. På vissa gruppbostäder handlar du och lagar din egen mat med stöd av personal. På andra gruppbostäder gör ni inköpen av mat och matlagning tillsammans.

Fritid är den tid då du inte är på din sysselsättning.

På fritiden kan du:

  • vila
  • gå på promenad
  • lyssna på musik
  • se på film eller tv
  • inte göra någonting.

Du väljer själv och personalen stödjer dig med det du vill göra.

Du behöver också ta lite tid för att göra saker i ditt hem som att städa och tvätta.

Gemensamma aktiviteter

Ibland ordnar gruppbostaden gemensamma aktiviteter som du väljer själv om du vill vara med på. Du får gärna komma med förslag på aktiviteter till personalen.

Egna aktiviteter

Det finns möjlighet för dig att få egen tid att göra aktivitet tillsammans med personal utanför hemmet någon gång i veckan.

Vid aktivitet utanför hemmet där du behöver stöd av personalen är det viktigt att planera det i god tid. Om du planerar att vara borta under en period från gruppbostaden ska du meddela personalen i god tid.

Enhetschefen eller personalen på gruppbostaden kan stödja dig och dina grannar på gruppbostaden med att ha husmöten.
På husmötena pratar du och dina grannar om hur ni vill ha det i gruppbostaden. Ni kan bestämma vilka regler ni tycker ska finnas i det gemensamma utrymmet och vilka aktiviteter ni vill göra tillsammans.

Det är du tillsammans med dina grannar på gruppbostaden som bestämmer om ni ska ha husmöten. Ni kan ha husmöten med personalen eller utan personalen.

Gruppbostaden har ett team som består av en sjuksköterska, en arbetsterapeut och en sjukgymnast. De kan ge dig stöd när det gäller behandling, träning och rehabilitering.

När du ska göra resor för att till exempel handla eller ta dig till och från olika aktiviteter kan du åka med buss eller färdtjänst.

Personalen kan stödja dig vid olika resor för aktiviteter. Personal får inte skjutsa dig i sina privata bilar. Gruppbostaden kan ordna resor vid olika gemensamma aktiviteter till exempel med en mindre buss. Personal som kör bussen har utbildning för det.

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.