Lyssna på sidan Lyssna

Daglig verksamhet

Om du är i yrkesverksam ålder men inte klarar ett arbete på den öppna arbetsmarknaden på grund av en funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa, kan du ansöka om daglig verksamhet.

Daglig verksamhet är en form av sysselsättning som du kan få enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Om du vill ansöka om daglig verksamhet kan du kontakata socialförvaltningen så hjälper vi dig vidare.

Daglig verksamhet i Sävsjö kommun ska kännetecknas av ett bemötande som gör att man känner sig trygg och respekterad. Varje person i yrkesverksam ålder ska ha en individuell målsättning och efter förmåga erbjudas en anpassad och stimulerande daglig verksamhet. Vi vill i samarbete med socialpsykiatrin utveckla arbete och sysselsättning på företag och i offentlig verksamhet.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som ger rätt till insatser i form av särskilt stöd och särskild service om man behöver sådan hjälp i sin livsföring och om behoven inte tillgodoses på annat sätt. Målet för lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är att den enskilde får möjlighet att leva som alla andra med goda levnadsvillkor. Vi ser det som vår uppgift att uppfylla lagens intentioner och att erbjuda en daglig verksamhet med utgångspunkt för varje persons bästa.

Hantverkaren

Dagcenter Hantverkaren finns på södra industriområdet i Sävsjö och är basen för den dagliga verksamheten. Här bedrivs flera olika arbetgrupper och verksamheter.

Mat och bak

I denna grupp lagar du mat och bakar. Arbetsuppgifterna innehåller alla moment från det att man tar emot beställningar och köper in råvaror, till att det levereras färdiga produkter. Bageriet lagar även lunch till deltagarna i Hantverkarens dagliga verksamhet.

Blixten

I arbetsgruppen Blixten arbetar personer som har ett stort behov av struktur. Alla har personliga assistenter och man jobbar på ett strukturerat sätt. Dagsschemat kan bestå av pictogrambilder, boardmakerbilder, foton och symboler som visar vad som ska göras och hur dagen är upplagd. Arbetsdagarna kan innehålla dessa aktiviteter:

 • promenader i naturen
 • besök i sinnesrummen
 • industrijobb
 • teckenkommunikation
 • gymnastik.


Allaktivitet

Det finns ett antal personer som inte tillhör gruppen Blixten men som har ett större behov av struktur. Dessa personer har inte personliga assistenter men erbjuds individuell handledartid så långt det är möjligt. Aktiviteter som de gör kan vara

 • skogspromenader
 • post- och ärenderundor
 • sinnesstimulering
 • tidningsläsning
 • gymnastik
 • musik.

Industrigrupp

I Industrigruppen ingår monteringsarbeten och avplock med mera. Det finns i nuläget utrymme för att utföra fler arbetsuppgifter och företag som önskar hjälp med allehanda enklare arbeten är välkomna att höra av sig.


Företagsförlagda grupper

Sjöbergs

Sedan 1970 har det funnits ett samarbete med AB Bröderna Sjöberg i Stockaryd. Det har genom åren varit flera funktionshindrade som har jobbat individuellt eller i den gruppverksamhet som finns på fabriken. Gruppen utför olika monteringsarbeten, ansvarar för plockning av monteringssatser, bruksanvisningar med mera.

Anti-Corr

År 1998 startades en produktionsinriktad företagsförlagd verksamhet på Anti-Corr AB i Sävsjö. Arbetsuppgifterna består av olika förekommande monteringsarbeten inom produktionen.

Det finns också personer som har individuella arbetsplatser ute på andra företag.


Smörblommans Café och Hantverk

I Stockaryd ligger Smörblommans Café och Hantverk och här jobbar vi med textilhantverk på olika sätt. Vi på smörblomman café och hanverk väver mattor, löpare, dukar och syr kuddar, förkläden med mera. Här kan du beställa din egen matta, köpa en present eller bara njuta av en fikapaus och vi bakar kaffebrödet själva.

Vi säljer också trähantverk som tillverkas på Dagcenter Hantverkaren i Sävsjö.

Vi har öppet måndag - fredag 10.00 - 16.00.
Lunchstängt 12.00 - 13.00.

Habiliteringsersättning betalas ut till personer som har beslut om daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och deltar i den dagliga verksamheten. Habiliteringsersättningen är 60 kr per heldag och 30 kr per halvdag.

Kontakt

LSS-handläggare

Jennifer Jörgensson
0382-154 25

Telefontid 8.30-9.30

Individ- och familjeomsorg

För besök hos socialförvaltningen, är du välkommen till Villagatan 12 i Sävsjö.

Öppettider för receptionen på Villagatan 12

Vardagar klockan 08.30 - 15.00
Lunchstängt mellan klockan 12.00 - 13.00.

Socialförvaltningens växel

Du kan nå oss på telefon 0382-154 60.
Måndag - torsdag klockan 08.00 - 16.00
Fredag klockan 08.00 - 15.00
Lunchstängt mellan klockan 12.00 - 13.00

Telefontider för handläggare

Handläggare på äldreomsorgen och funktionshinderomsorgen har telefontid vardagar klockan 08.00-09.30. Handläggare på barn- och unga, ekonomiskt bistånd och myndighet vuxen har telefontid vardagar klockan 08.30-09.30.

Mejladress

socialen.soc@savsjo.se

Besöksadress

Villagatan 12
576 36 Sävsjö

Postadress

Socialförvaltningen
576 80 Sävsjö

Vid akuta situationer

Vid akuta situationer utanför ordinarie kontorstid kontaktas socialjour - som nås via larmnumret 112.