Lyssna på sidan Lyssna

Illustrationer som visar de allmänna nationella råden

Allmänna nationella råd

Alla har ett personligt ansvar för att minska smittspridningen av covid-19. Det är viktigt att vi följer de allmänna nationella råden som gäller i Sverige.

Du har väl inte glömt?

Illustration som visar att tvätta händerna noga.

Tvätta händerna

  • Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten eller använd handsprit.
Illustration, man med symtom i hus.

Stanna hemma om du är sjuk

  • Även om du bara har milda symtom, som snuva och ont i huvudet, ska du stanna hemma. Kontakta gärna också din vårdcentral för att fråga om du ska testa dig för covid-19.

Sommar och pandemi? Läs mer på krisinformation.se. länk till annan webbplats

Kom i håg att rekommendationerna för att förhindra smittspridning gäller oss alla. Alla har ett personligt ansvar för att minska risken för att smittas eller smitta andra. Tillsammans kan vi stoppa smittspridningen.

Nya allmänna råd från den 15 juli

Regeringen har beslutat om lättnader i restriktionerna. Det tredje steget i avvecklingen av restritkionerna inleddes den 15 juli. Läs mer om vad som gäller just nu på följande sidor:

Folkhälsomyndighetens webbplats. länk till annan webbplats

Regeringenlänk till annan webbplats

Kristinformation.selänk till annan webbplats

Du har fortfarande ett ansvar!

Tvätta händerna

Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten eller använd handsprit.

Stanna hemma om du är sjuk

Även om du bara har milda symtom, som snuva och ont i huvudet, ska du stanna hemma. Kontakta gärna också din vårdcentral för att fråga om du ska testa dig för covid-19.

Gå inte och handla vid misstänkt smitta

Om du misstänker att du eller någon i ditt hushåll är smittade av coronaviruset så får du inte gå ut och handla. Du får inte heller exempelvis åka kollektivt. Håll dig istället hemma vid misstänkt smitta. Det är viktigt att du följer restriktionerna och inte utsätter andra för smitta.

Om du inte misstänker att du är smittad och du inte känner dig sjuk. Kom ihåg att hålla avstånd när du handlar!

113 13

Har du andra frågor om coronaviruset (covid-19) ska du ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är gratis och tillgänglig dygnet runt.

1177

Om du har frågor om symptom eller behöver sjukvårdsrådgivning. Kontakta sjukvården via Vårdguidens webbplats 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller via telefon 1177. Linjen är öppen dygnet runt. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet kan du också ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

112

Vid livshotande tillstånd ring 112.

På webbplatsen krisinformation.selänk till annan webbplats finns en lista på viktiga telefonnummer om du har frågor om coronaviruset eller är orolig.

Krisinformation.se

Du kan även besöka webbplatsen krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där det finns samlad information om coronaviruset från ansvariga myndigheter.

Information på krisinformation.se om Coronapandemin: Detta gäller just nu. länk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten

I alla lägen rekommenderar vi att du läser på Folkhälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats På webbplatsen finns de vanligaste frågorna och svaren om coronaviruset samlade.

Information om de allmänna nationella råden och rekommendationerna på Folkhälsomyndighetens webbplats. länk till annan webbplats

Utrikesdepartementet (UD)

Utrikesdepartementets webbplatslänk till annan webbplats kan du information om vad som gäller för utresa och inresa till Sverige. Om du ska resa utomlands, se till att hålla dig uppdaterad om landets lokala regler.

Lättläst information och teckenspråk

Sävsjö kommuns webbplats har vi samlat lättläst information och information på teckenspråk om coronaviruset från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats och krisinformation.se.länk till annan webbplats

Att vaccinera sig mot covid-19 är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk. Vaccin kan också minska risken att smitta andra. Efter vaccinationen bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Det är dock inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Men du löper ändå mindre risk att bli allvarligt sjuk.

Beroende på vilket vaccin som används behövs olika antal doser för ett bra skydd. I nuläget behövs två doser. Det tar minst en vecka efter sista dosen innan kroppen har byggt upp ett fullgott skydd.

Fortsätt att skydda dig och andra

Du som har vaccinerat dig behöver ändå fortsätta att följa rekommendationerna för att hindra smittspridning.

  • stanna hemma vid symtom
  • hålla avstånd till andra människor
  • tvätta händerna ofta.

Läs mer om vaccination hos Region Jönköpings länlänk till annan webbplats

Läs också frågor och svar om vaccination hos Vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats

Information om vaccination finns även på lättläst svenska.länk till annan webbplats

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.