Lyssna på sidan Lyssna

För dig som behöver prata med någon

Det är lätt att känna sig ensam i dessa tider. Vi har på den här sidan sammanställt information om vart du kan vända dig till om du är orolig eller behöver någon att prata med.

Elevhälsan på Hofgårdsskolan

Om du har frågor, funderingar eller känner oro - tveka inte att höra av dig till oss. Både elever och vårdnadshavare är välkomna!

Skolsköterska
0382-153 43

Kurator
0382-153 21
072-147 00 10

Elevhälsan på Aleholm

Om du har frågor, funderingar eller känner oro - tveka inte att höra av dig till oss. Både elever och vårdnadshavare är välkomna!

Kurator
0382-155 81

Skolsköterska
0382-153 82
070-245 68 10

Elevhälsan på Rörviks skola

Om du har frågor, funderingar eller känner oro - tveka inte att höra av dig till mig. Både elever och vårdnadshavare är välkomna!

Skolsköterska
0382-156 15

Kurator
073-342 92 20

Grundsärskolan årskurs 7-9, Hägneskolan

Om du har frågor, funderingar eller känner oro - tveka inte att höra av dig. Både elever och vårdnadshavare är välkomna!

Skolsköterska
0382-153 49

Kurator
0382-153 39

Vad är psykisk ohälsa?

Psykisk ohälsa är ett brett begrepp som står för många olika tillstånd. Det kan vara allt från depression och ångest till ätstörningar och psykos. Även djup sorg och stress kan vara exempel på psykisk ohälsa.

Du är inte ensam!

 • 20-40 procent av Sveriges befolkning lever med psykisk ohälsa.
 • Var tredje person i Sverige kommer att drabbas av depression.
 • Var tredje person i Sverige kommer att drabbas av depression.
 • Var tredje kvinna och var femte man i Sverige drabbas av ångest.
 • Psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsorsaken.

Livet kan förändras till det bättre!

De allra flesta som drabbas av psykisk ohälsa återhämtar sig med tiden, men oftast behöver man stöd ifrån omgivningen.

Om det är bråttom - ring 112

Om du mår så dåligt eller vet om att någon annan person mår så dåligt att känns outhärdligt eller har allvarliga självmordstankar ska du genast ringa 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning. Länk till annan webbplats.

Hjälp kan du få om du kontaktar den psykiatriska akutmottagningen på Höglandssjukhuset. Den har öppet dagligen mellan klockan 08.00–16.00. Övriga tider hänvisas du till Länssjukhuset Ryhov.

För att komma i kontakt med Höglandssjukhuset kan du ringa 0381-356 60 och om du vill komma i kontakt med länssjukhuset Ryhov ringer du 036-32 30 10.

Jag vill prata med någon - vem ringer jag?

Det finns många regionala och nationella organisationer som erbjuder råd och stöd på nätet och på telefon.

 • Du kan få stöd via samtal, chatt eller mejl.
 • Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill.
 • Tänk på att öppettider och tillgänglighet skiljer sig åt. Beroende på vilken stödlinje du kontaktar kan det variera vilken utbildning och erfarenhet den som svarar har. 
 • Alla stödlinjer har någon form av tystnadsplikt. Det betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan. För mer information samt aktuella uppgifter om öppettider hänvisar vi till stödlinjernas webbplats.

Socialtjänsten och socialjour

Om du är i behov och råd- och stödsamtal kan du ringa till kommunens socialtjänst på Villagatan i Sävsjö. Ring vår växel, telefon 0382-154 60, så hjälper vi dig till rätt person.

Efter kontorstid når du socialjouren via SOS Alarm på telefonnummer 112.

Självmordslinjen Länk till annan webbplats.

Självmordslinjen Länk till annan webbplats. drivs av den ideella föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd.

Jourhavande medmänniska Länk till annan webbplats.

Jourhavande medmänniska Länk till annan webbplats. är en ideell och politiskt och religiös obunden förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för alla människor som önskar någon att tala med.

 • För att prata med jourhavande medmänniska ringer du 08 702 16 80
 • Jouren är öppen för samtal alla kvällar och nätter och chatten för närvarande på söndagar klockan 21.00 till 24.00.
 • Samtalen tas emot anonymt.

Jourhavande präst Länk till annan webbplats.

Svenska kyrkan Länk till annan webbplats. erbjuder Jourhavande präst som en samhällstjänst under den tid på dygnet när många andra verksamheter är stängda. Den som svarar är präst inom Svenska kyrkan. Du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende för att kontakta Jourhavande präst.

 • Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.
 • Prästerna i jouren absolut tystnadsplikt. Samtalet bandas inte och det som sägs stannar mellan er.
 • Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam.

Det går också att mejla eller chatta. Mer information finns på webbplatsen för svenska kyrkan.se/jourhavandeprast Länk till annan webbplats..

Nationella hjälplinjen

Vid en psykisk kris eller annan svår livssituation kan du ringa nationella hjälplinjen 020 22 00 60 för att få rådgivning och stöd.

Barn som far illa

Om du misstänker att ett barn far illa bör du anmäla det till socialkontoret,
ring 0382-154 60. Mer information på Sävsjö kommuns webbplats Barn som far illa.

Vid akuta situationer

Vid akuta situationer utanför ordinarie kontorstid kontaktas socialjour - som nås via larmnumret 112 eller mejla hoglandet.socialjour@eksjo.se

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.