Frågor och svar om coronaviruset och covid-19

Vanliga frågor och svar om coronaviruset, covid-19

Uppdaterad 1 april, klockan 16.40

Här har vi samlat de vanligaste frågorna som vi får som rör kommunens verksamhet. Vi fyller på efter hand som frågor kommer in och arbetar för att snabbt få fram ett korrekt svar.

For information in other languages, please use Google Translate by activating this function in the main menu.

FAQ om corona i Sävsjö kommun

Om smittor och patientsekretess

Varför berättar ni inte om det finns smittade personer?

Smittade eller misstänkt smittade invånare omfattas av patientsekretess, det gäller vid alla sjukdomar. Patientsekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd, utan även uppgifter om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats. Våra invånare ska alltid kunna känna stort förtroende för vården och den kommunala omsorgen – därför är patientsekretessen viktig. Sävsjö kommun kommer med anledning av detta inte lämna ut några uppgifter om anställda, elever, brukare eller andra som eventuellt är smittade.

Sävsjö kommun får heller inte kännedom om smittade eller misstänkt smittade från Region Jönköpings län, om det inte finns behov för någon del av verksamheten att agera på ett särskilt sätt. Även då gäller patientsekretess.

För hantering av smittade eller misstänkt smittade på kommunens särskilda boenden eller inom hemtjänst finns särskilda rutiner framtagna. Även vid denna hantering gäller patientsekretess.

Barn, barnomsorg och skola

Vad gäller i skola och förskola kring coronaviruset?

Huvudprincipen för Sävsjö kommuns förskolor och skolor är att vi följer anvisningar och beslut från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren i Region Jönköpings län.

Aleholm inför distansutbildning

Från och med onsdagen den 18 mars bedriver Aleholms gymnasium och vuxenutbildning sin utbildning på distans med digitala hjälpmedel. Läs mer under nyheter.

Grundskola och förskola öppen som vanligt

För grundskola och förskola innebär detta i dagsläget att du ska vara hemma om du är sjuk. Det gäller även mildare symtom. Om du eller ditt barn har något av följande symtom ska ni stanna hemma:

  • feber
  • hosta
  • svårigheter att andas
  • halsont
  • snuva
  • illamående,
  • huvudvärk
  • muskel- och ledvärk.

Är du frisk ska du gå till ditt arbete eller till grundskolan/förskolan.

Har du varit sjuk ska du stanna hemma två dygn efter att du blivit symptomfri. Detta gäller personal, barn och elever i våra verksamheter.

Frågor och synpunkter besvaras av respektive skolas rektor.

Evenemang, aktiviteter, sport och föreningar

Är det några verksamheter och aktiviteter som har stängt?

Kommunala evenemang, aktiviteter, caféer och mötesplatser i anslutning till våra äldreboenden har stängt tills vidare. Det innebär att vi inte kommer arrangera några samlingar där det kommer in personer som inte bor på boendena, såsom bingo, gudstjänster med mera.

Även kommunens mötesplatser, som ligger i anslutning till boendena, stängs tills vidare. Beslutet omfattar all öppen verksamhet på Brygghörnan i Sävsjö, Söderhörnet i Stockaryd och Träffpunkten i Rörvik. Även gymmet på Brygghörnan har stängt.

Är Familjebadet öppet som vanligt?

Familjebadet stänger äventyrs- och relaxdelen. Från och med lördag den 4 april är endast 25-meters bassängen öppen för motionssimning och pågående gruppträningsaktiviteter.

Barnbassäng, rutschbana, relaxdel och äventyrsaktiviteter är helt stängda tills vidare.

Beslutet är taget för att förhindra smittspridning av covid-19.

Under påskhelgen den 9 april till 13 april är Familjebadet helt stängt!

För öppettider för motionssim, se Familjebadet sida.

Enligt Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan simhallar hålla öppet men personer som är över 70 år eller som tillhör andra riskgrupper ska inte delta i gruppaktiviteter inomhus. Även andra idrottsanläggningar som drivs i kommunens regi är fortsatt öppna som vanligt. Detta kan dock komma att ändras och ansvariga inom Sävsjö kommun håller sig uppdaterade dagligen och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om vi stänger en verksamhet kommunicerar vi det på webbplatsen så tydligt vi kan.

Vad gäller för Kulturhusets evenemang?

Kulturhuset ansvarar själva för sin verksamhet. Vissa av evenemangen som presenteras på visitsavsjo.se kan komma att ställas in på grund av rekommendationer kring begränsad smittspridning. Beslutet är upp till respektive arrangör. Även för de evenemang som Sävsjö kommun arrangerar finns informationen inlagd i respektive evenemang. Se visitsavsjo.se

Har ni beslutat om att stänga några andra kommunala evenemang?

Ja, öppet hus på Aleholm, prova-på-kväll på Musikskolan och Landsbygdsdialogen i Hylletofta är exempel på aktiviteter som Sävsjö kommun valt att skjuta fram på obestämd tid

Vi är en förening/organisation- kan vi arrangera aktiviteter som vanligt?

Regeringen har efter Folkhälsomyndighetens råd beslutat att förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare. Det gäller exempelvis föreläsningar, teater, mässor och idrottstävlingar. Läs beslutet härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För privata sammankomster rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du ska göra en riskbedömning och helst följa samma regler om att undvika samlingar med fler än 50 personer. Läs mer om riskbedömningen och hur du kan tänka på Folkhälsomyndighetens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Äldreomsorg och äldreboenden

Är det tillåtet att besöka äldreboenden i kommunen?

Nationellt besöksförbud på äldreboenden

Regeringen har beslutat om ett besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Beslutet trädde i kraft den 1 april. Beslutet är generellt. Den verksamhetsansvarige för ett boende får i det enskilda fallet medge undantag från förbudet om det finns särskilda omständigheter som motiverar ett undantag och om risken för spridning av coronaviruset är liten.

Inställda aktiviteter

Utifrån Folkhälsomyndighetens råd ställer vi in gemensamma aktiviteter. Det innebär att vi inte kommer arrangera några samlingar där det kommer in personer som inte bor på boendet såsom bingo, gudstjänster m.m. Även kommunens mötesplatser, som ligger i anslutning till boendena, stängs tills vidare. Beslutet omfattar all öppen verksamhet på Brygghörnan i Sävsjö, Söderhörnet i Stockaryd och Träffpunkten i Rörvik. Planerade evenemang, träffar, caféer och liknande är inställda. Även gymmet på Brygghörnan har stängt.

Hur skiljer man på pollenallergi och coronavirus?

Pollenkollen är igång i år igen för att du ska kunna hålla koll på pollenhalterna.
– Både hösnuva och infektion som till exempel covid-19 kan börja med liknande symptom, berättar Lotta Larsdotter, direktör för vårdcentralerna Bra Liv.

Läs mer och se Lotta Larsdotters video där hon förklarar skillnaderna mellan pollenallergi och coronavirus/covid-19.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stöd till dig som är 70+

Vad kan Sävsjö kommun hjälpa till med för att stötta oss som är 70 år eller äldre?

Sävsjö kommun gör riktade insatser för att stötta äldre. Läs mer på vår sida Information om coronaviruset för dig som är 70+

Du kan även ringa oss varje vardag klockan 13.00-15.00 så svarar vi på frågor och ger information, ring 0382-152 00

Du kan få hjälp att handla och få mat hemkörd till din dörr. Läs mer här

Mat

Kan jag bli smittad av skolmaten eller maten på en restaurang?

Enligt den senaste informationen från Livsmedelsverket gällande coronaviruset så avråder man inte från att servera bufféer.

Att fördela ut mattiderna för att minska antalet gäster samtidigt är en effektiv åtgärd för att minska risken för smittspridning enligt Folkhälsomyndigheten.

Sävsjö kommun följder de rekommendationer och riktlinjer som Livsmedelsverket ger. Det pågår ett arbete inom våra skolrestauranger och i övriga restauranger i kommuens regi där vi ser över förutsättningarna för att minska risken för smittspridning.

Läs mer om virus och mat på Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du tillhör en riksgrupp kan du få hjälp att handla och få mat hemkörd till din dörr. Läs mer här

Resor

Vi är flera som har planerat att åka tåg till Stockholm och Göteborg i helgen, skall man göra det eller ställa in resan?

Sävsjö kommun kan inte ge rekommendationer till enskilda individer kring resa inom Sverige. Vi uppmanar att följa utvecklingen och de råd som ges av Folkhälsomyndigheten. 

Stöd om du blir sjuk

Vid karantän – får vi hjälp av kommunen att få matleveranser hemskickade?

Flera matbutiker i kommunen erbjuder hemkörning av mat. Samma sak gäller flera restauranger och pizzerior. Ring gärna din närmaste restaurang elelr butik och fråga vad de kan hjälpa till med. Sävsjö kommun samordnar också, tillsammans med flera andra aktörer såsom Svenska kyrkan, möjligheten att få matvaror hemkörda. Varje dag mellan klockan 13.00 - 15.00 kan du som är 70+ eller som tillhör en riskgrupp ringa vår växel för stöd och information. Här kan du se vilka butiker och frivilligorganisationer som erbjuder hjälp med matinköp och hemleverans.

Det finns även möjlighet att ta del av den behovsprövade matdistributionen man kan ansöka om hos socialtjänsten, telefon 0382-154 60. Det är också viktigt att poängtera att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, rekommenderar att varje invånare bör ha förnödenheter hemma så att man klarar en kris under några dagar.

Ring Sävsjö kommuns växel 13.00-15.00 0382-152 00

Stöd till företag

Stöd till företag i Sävsjö kommun

Delar av näringslivet i Sävsjö kommun har flaggat för likviditetsbrist kopplat till coronasmittan. Med start den 25 mars erbjuds det lokala näringslivet i kommunen följande omedelbara stödinsatser:

1. Möjlighet till att på begäran senarelägga inbetalning av hyra i kommunala fastigheter samt av fastigheter som ägs och förvaltas av kommunala bolag.

Kontaktpersoner: Ekonomichef Marie Hogmalm marie.hogmalm@savsjo.se
Urban Blücher, VD Sävsjö Industribyggnader AB urban.blucher@savsjo.se
Sävsjö Skyttecenter ekonomiska förening, växel 0382-152 00, Bert Runesson (meddelas via växeln)

2. Framskjutna årstaxor från kommunen. Beslutet gäller tills vidare, tills nytt beslut fattas av nämnd under hösten.

3. Slopad avgift för uteserveringar fram till juli 2020.

4. Möjlighet till affärsutveckling och samtal med affärsrådgivare på Tillväxthuset. Vi erbjuder även hjälp med länkar och information om de statliga stödpaketen.

5. Möjligheter till resursutbyte med kommunen där personal i företag inom en utsatt bransch tillfälligt kan anställas inom kommunal verksamhet; kök, lokalvård eller vård och omsorg. Detta beroende på kompetens och vad som eftersöks. Intresseanmälan görs till bemanningschef Mathilda Backstig mathilda.backstig@savsjo.se

6. Särskilt stöd till kommunens företag där anställda i kommunen erbjuds presentkort att använda som betalning av varor, service eller tjänster i kommunens företag. Beloppet faktureras Sävsjö kommun enligt anvisningar på presentkortet.

Vi har en ständig länsdialog kring vilka stödinsatser som behövs för företagen på kort och lång sikt. Dessa inspel vidarebefordras regelbundet till Regeringen. Har du några förslag och tankar på åtgärder som skulle stötta Din bransch, kontakta Sävsjö Näringslivs AB. helena@snab.nu

 

Länkar

Länk till Region Jönköpings läns coronasida för företagsstöd, med bland annat kontakt till Företagsjourenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Svenska myndigheters företagsinformation: verksamt.se/länk till annan webbplats

Tveka inte att ta kontakt med någon av oss på Tillväxthuset om du har några frågor eller inspel!

Kontakter under fliken ”kontakter” längs ner på sidan.

Vi vill även lyfta möjligheten för hemsändningsbidrag för att trygga varuförsörjningen för boende i glesbygd. Se bifogade regler. Läs mer om hemsändningsbidrag här.

Vad gäller om jag som lantbrukare blir sjuk och inte har någon ersättare?

Tillsvidare gäller de regler som finns kring djurhållning; att det är du som ansvarar för att dina djur mår bra, att de sköts och slaktas inom gällande regelverk. Driver du företag med anställda så är du ansvarig för att tänka igenom hur företaget hanterar en situation vid personalbrist och vilka rutiner som gäller för just ditt företag. Dock är detta en fråga som följs och bevakas inom länets nybildade samordningsgrupp för näringslivsfrågor kopplat till corona-utbrottet. Där sitter bland annat representanter från LRF med.

Var du hittar vår information?

Varför lägger ni inte ut mer information på sociala medier?

Sävsjö kommuns webbplats är vår huvudkanal för trovärdig information i vardag och kriser. Informationen som publiceras här har vi full kontroll på och den ska alla kunna lita på. När vi behöver nå ut snabbt till till invånarna kan vi ibland komplettera med fler kanaler och lägga ut viktig information i sociala medier som facebook, instagram, LinkedIn och Sävsjöappen.

Hur når Sävsjö kommun personer som pratar andra språk eller inte kan följa rapporteringen på hemsida och sociala medier?

Vi har satt upp affischer på flera språk i våra verksamheter. Dessa berättar främst om varför det är viktigt att du stannar hemma om du är sjuk. Det pågår också arbete med att översätta information till flera andra språk som löpande kommer läggas ut på webbplatsen på den här sidan.

Kommunalhusets reception är öppen och personal där svarar på frågor både fysiskt och via kommunens växel 0382-152 00. Vi har också förberett oss för att kunna öka bemanningen i vår växel om vi ser att behovet ökar. Varje vardag mellan klockan 13.00-15.00 finns möjlighet för dig som är 70+ eller tillhör en riskgrupp att att ringa och få hjälp, stöd och information.

Fler frågor och svar hos Folkhälsomyndigheten

Allmänna frågor och svar om coronaviruset kan du hitta på Folkhälsomyndighetens hemsida. Folkhälsomyndigheten - Frågor och svar om coronaviruset.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

KontaktFölj oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.