Lyssna på sidan Lyssna

Information om coronaviruset för dig som är 70+

Den särskilda rekommendationen för personer som är 70 år och äldre gäller inte längre. Du som är 70 år och äldre, eller tillhör en riskgrupp, omfattas nu av de allmänna råd som gäller för alla.

Du som är 70 år eller äldre eller tillhör en riskgrupp omfattas nu av de allmänna råd som gäller för alla. Du ska hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma om du känner dig sjuk eller misstänker att du varit kontakt med någon som har Covid-19. Folkhälsomyndigheten betonar fortsatt att ålder är den främsta riskfaktorn om du skulle bli sjuk i Covid-19.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om information för dig som är 70 år eller äldre eller som ingår i en riskgrupp. länk till annan webbplats

För att undvika att bli smittad eller smitta andra bör du följa dessa råd:

 1. Avstå från att anordna eller delta i större sociala sammanhang såsom fester, dop, bröllop, kalas. Undvik från att anordna större begravningar.
 2. Håll avstånd till andra på offentliga platser, både inomhus och utomhus, till exempel i affärer, på gym eller i kollektivtrafiken. Fortsätt gärna att handla vid särskilda tidpunkter då det är ett mindre antal människor i affären.
 3. Res i första hand med egna färdmedel eller andra allmänna färdmedel som går att boka, till exempel tåg. Undvik resor med kollektivtrafiken och undvik särskilt resor i rusningstrafik.
 4. Undvik att vistas i lokaler där det finns många andra personer samtidigt.

Följer du dessa råd så värnar du både om dig själv och dina medmänniskor och ser till att sjukvårdsresurserna räcker till de som behöver dem.

Viktiga telefonnummer

 • Ring 113 13 för allmänna frågor om covid-19.
 • Vid livshotande tillstånd ring 112.
 • Om du har frågor om symptom eller behöver sjukvårdsrådgivning. Kontakta sjukvården via Vårdguidens webbplats 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller via telefon 1177. Linjen är öppen dygnet runt. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet kan du också ringa 1177.
 • Om du känner oro, ring Äldrelinjen 020-22 22 33. Vardagar 8-19, helg 10-16.

Coronaviruset och Covid-19 kan ge ett eller flera av följande symtom:

 1. hosta
 2. feber
 3. andningsbesvär
 4. snuva
 5. halsont
 6. huvudvärk
 7. muskel- och ledvärk
 8. illamående

Du som är 70 år eller äldre eller ingår i en riskgrupp omfattas nu av de allmänna råden som gäller för alla. Här har vi samlat tips och råd från Folkhälsomyndigheten som du kan tänka på när du ska träffa anhöriga eller vänner.

 1. Håll kontakt med dina vänner eller anhöriga via telefon, videosamtal eller mejl om du har det. Digitala verktyg kan hjälpa dig att hålla kontakten och du riskerar inte att föra smitta vidare eller drabbas av den.
 2. Träffa dina nära och kära eller vänner när alla är friska. Undvik att träffas om du har sjukdomssymtom, även milda symtom.
 3. Undvik att träffa många personer som du annars inte brukar träffa.
 4. Träffa hellre vänner och anhöriga utomhus än inomhus och håll ungefär en armlängds avstånd till varandra.
 5. Planera dina möten med andra och fundera över vad du kan göra för att minska riskerna för smittspridning.
 6. Var noga med handhygienen. Tvätta händerna med tvål och vatten innan ni ska fika eller äta tillsammans. Handsprit (eller motsvarande handdesinfektionsmedel) kan vara ett alternativ om tvål och vatten inte finns tillgängligt.

 1. Var noga med handhygienen. Ta för vana att tvätta händerna det första du gör när du kommer hem.
 2. Se till att hålla dig uppdaterad om vad som händer via radio och TV och var noga med att följa myndigheternas rekommendationer.
 3. Om du har internet kan du hitta aktuell information på krisinformation.se.länk till annan webbplats
 4. Vistas gärna utomhus men håll fortsatt avstånd till andra. Hitta någon utomhusaktivitet som passar dig - det främjar välbefinnandet och minskar risken för smitta.
 5. I den rådande situationen är det bra att fokusera på annat. Så titta gärna på en spännande film eller TV-serie. Eller läs en fängslande och rolig bok.
 6. Det är helt normalt att känna viss oro och stress. Försök att inte låta de oroliga tankarna ta överhanden och ringa gärna någon och prata.

Om de har möjlighet kan butiker i kommunen hjälpa till med handling och hemkörning av mat till personer i riskgrupp. Under coronapandemin har också antal frivilligorganisationer bistått i arbetet och kommunen har haft en roll i samordningen.

Ta direktkontakt med din närmaste butik och se vilka möjligheter de har att hjälpa dig med handling och hemkörning. Om du har frågor eller om du önskar ansöka om matdistribution hos socialförvaltningen kan du även ringa Sävsjö kommuns växel på telefon 0382-152 00.

Matbutiker i Sävsjö kommun

Coop Sävsjö

Aktuell information saknas i nuläget, var vänlig och kontakta butiken.

ICA Nära Klingan

Erbjuder inte hemleverans eller plockning av varor i nuläget.

Hemköp Vrigstad /Jotos

Mejla beställningar till malena.thor@hemkop.se
Ring in dina beställningar onsdagar klockan 08-10 073-804 43 26
Utkörningsdag: Onsdag eftermiddag/kväll

Tempo

Maila beställningar till tempostockaryd@gmail.com
Ring in dina beställningar måndag till onsdag klockan 10.00-12.00 073-82 30 505
Utkörningsdag: Onsdag eftermiddag/kväll

Handlarn Rörvik

Aktuell information saknas i nuläget, var vänlig och kontakta butiken.

Affären Modahl

Aktuell information saknas i nuläget, var vänlig och kontakta butiken. 0382-240 25

Matdistribution från Sävsjö kommun

Den som på grund av nedsatt funktionsförmåga inte själv kan tillaga sina måltider eller få behovet tillgodosett på annat sätt har rätt till matdistribution. Du ansöker om detta hos biståndshandläggare. Kontakta socialförvaltningen för mer information, ring 0382-154 60.

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.