Lyssna på sidan Lyssna

Information om coronaviruset för dig som är 70+

Den särskilda rekommendationen för personer som är 70 år och äldre gäller inte längre. Du som är 70 år och äldre, eller tillhör en riskgrupp, omfattas nu av de allmänna råd som gäller för alla.

Ansvar vilar särskilt på de personer som besöker dig

Du som är 70 år eller äldre eller tillhör en riskgrupp omfattas nu av de allmänna råd och rekommendationer som gäller för alla. Du kan därför läsa mer om de allmänna nationella råden på savsjo.se.

Ålder är fortsatt den främsta riskfaktorn om du skulle bli sjuk i Covid-19. Det är nu istället extra viktigt att dina anhöriga, vänner och andra männniskor i din närhet tar hänsyn och är extra försiktig när de besöker dig som är i riskgrupp.

De som besöker dig ska tänka på:

 1. att hålla avstånd,
 2. avstå från att träffas om minsta symptom av covid-19 uppkommer,
 3. begränsa antalet kontakter och sitt umgänge till en mindre krets,
 4. undvika att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid, och umgås helst utomhus.

Under jul, nyår och andra högtider i december kan det vara extra svårt att inte träffa sina anhöriga på samma sätt som vi brukar. Tänk då på att träffas under säkra former även om det blir lite annorlunda, kanske utomhus eller i en mindre krets.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om information för dig som är 70 år eller äldre eller som ingår i en riskgrupp. länk till annan webbplats

Coronaviruset och Covid-19 kan ge ett eller flera av följande symtom:

 1. hosta,
 2. feber,
 3. andningsbesvär,
 4. snuva,
 5. halsont,
 6. huvudvärk,
 7. muskel- och ledvärk,
 8. illamående.

Om du upplever symptom uppmanas du att testa dig för covid-19.

Du som är 70 år eller äldre eller ingår i en riskgrupp omfattas nu av de allmänna råden som gäller för alla. Här har vi samlat tips och råd från Folkhälsomyndigheten som du kan tänka på när du ska träffa anhöriga eller vänner.

 1. Håll kontakt med dina vänner eller anhöriga via telefon, videosamtal eller mejl om du har det. Digitala verktyg kan hjälpa dig att hålla kontakten och du riskerar inte att föra smitta vidare eller drabbas av den.
 2. Träffa dina nära och kära eller vänner när alla är friska. Undvik att träffas om du har sjukdomssymtom, även milda symtom.
 3. Undvik att träffa många personer som du annars inte brukar träffa.
 4. Träffa hellre vänner och anhöriga utomhus än inomhus.
 5. Planera dina möten med andra och fundera över vad du kan göra för att minska riskerna för smittspridning.
 6. Var noga med handhygienen. Tvätta händerna med tvål och vatten innan ni ska fika eller äta tillsammans. Handsprit (eller motsvarande handdesinfektionsmedel) kan vara ett alternativ om tvål och vatten inte finns tillgängligt.

Matdistribution från Sävsjö kommun

Den som på grund av nedsatt funktionsförmåga inte själv kan tillaga sina måltider eller få behovet tillgodosett på annat sätt har rätt till matdistribution. Du ansöker om detta hos biståndshandläggare. Kontakta socialförvaltningen för mer information, ring 0382-154 60. Om du har frågor kan du även ringa Sävsjö kommuns växel på telefon 0382-152 00.

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.