Lyssna på sidan Lyssna

Lokala råd införs i Jönköpings län

Från den 3 november gäller lokala råd för den som bor eller vistas i Jönköpings län. Detta innebär ett antal skärpta rekommendationer för bland annat arbetsplatser, butiker, deltagande i evenemang. Råden har förlängts och gäller fram till den 13 december.

Folkhälsomyndigheten har i samråd med regionens smittskyddsläkare bedömt det som nödvändigt att börja tillämpa lokala råd för Jönköpings län. Beslutet gäller till den 13 december.

Råden innebär att du ska:

  1. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  2. Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  3. Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
  4. Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp. Arbetsplatser och verksamheter kan behöva anpassa sin verksamhet för att följa råden, exempelvis ändra sina öppettider.

Mer information om de lokala råden

Vanliga frågor och svar om de lokala råden på Länsstyrelsens webbplats.länk till annan webbplats

Information om de lokala råden för Jönköpings län på Folkhälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats

Stängning av kommunala verksamheter

Sävsjö kommun har den 5 november beslutat att stänga ett antal kommunala anläggningar och verksamheter i syfte att följa de skärpta lokala råden. Även om inte verksamheten är stängd kan öppettiderna vara förändrade. Beslutet gäller fram till den 13 december.

Läs mer om vilka kommunala verksamheter som påverkas av stängningen.

Besök helst inte särskilda boenden

Vi avråder från att besöka särskilda boenden. Läs pressmeddelande här.

"Det är allvar nu"

Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande och Jan Holmqvist, kommundirektör, uppmanar alla invånare i kommunen att ta de lokala råden på allvar för att stoppa den kraftiga smittspridningen av Covid-19. Läs hela deras text till kommuninvånarna här

Max åtta personer vid sammankomster i Jönköpings län

Länsstyrelsen i Jönköpings län har även på regeringens och Folkhälsomyndighetens inrådan beslutat om att lokalt begränsa antalet deltagare till 8 personer vid allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och evenemang. Undantaget är begravningsceremonier.

Beslutet gäller från och med den 24 november.

Läs mer om Länsstyrelsens beslut om max antal deltagare.

Information från Region Jönköpings län

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.