Lyssna på sidan Lyssna
Mat över öppen eld

Tips att äta ute

Laga mat ute

När du är ute en längre tid, är det lockande med varm mat, lagad över öppen eld eller stormkök. Här hittar du tips på vad du ska packa ned, och tips på några enkla recept.

Packlista för utelunchen

  • Kök med sprit eller gas
  • Tändstickor (även om köket har en inbyggd tändare. Den kan gå sönder)
  • Kniv, skärbräda, stekspade
  • Våtservetter om din lunchplats inte har tillgång till vatten
  • Vatten, både till matlagning och att dricka
  • Salt, peppar och andra kryddor
  • Sittunderlag
  • Kåsa/tallrik, bestick och mugg att dricka ur
  • Torr ved om du vill tända en eld

Korv och bröd

En klassiker som både är god, lättlagad och uppskattad av såväl barn som vuxna. Känner du att korv och bröd inte alls är din grej kan du testa att friska upp den med rostad lök. Något som är enkelt är att ta med är en gryta och vatten, så kan du göra lite pulvermos till korven. Kom ihåg kryddorna.

Grillade mackor

Vi alla vet hur gott det kan vara med varma mackor i ugnen hemma, men grillade mackor i skogen är snäppet godare. Förbered enkelt mackorna med din favoritskinka, ost, tomater eller andra pålägg innan du beger dig ut. Packa ned dem i fryspåsar, eller slå in dem i aluminiumfolie. På så sätt går det både snabbt och enkelt när de väl ska tillagas.

Pannkakor

Kanske har du turen att ha lite pannkakor i frysen? Dessa blir alldeles utmärkta att värmas upp i en stekpanna över den öppna elden i skogen. Ta med lite sylt och smör så är du hemma!

Soppor

Soppor av alla dess slag passar utmärkt i skogen. Varför inte värma upp en hemmagjord eller köpt gulasch, potatis- och purjolöksoppa, eller varför inte en tomatsoppa? Värm enkelt upp soppan i en kastrull över den öppna elden, eller använd ett praktiskt stormkök.

Fisk

Förbered en bit fisk som lax, torsk, röding eller vad du än är sugen på i ett foliepaket, och tillaga den sedan över en öppen eld. Enkelt, gott och lyxigt!

Pinnbröd

Gör en enkel deg och ta med ut, skär till en grillpinne och linda degen runt toppen, grilla gyllenbrun och fyll med smör, sylt eller honung eller annat gott.

Om du vill göra det smidigt köp färdig pizza deg i affären.

Fyll termosen med korv

Du kan få med dig en enkel lunch ut i naturen! Ett smidigt sätt att få med sig färdig varm mat ut på turen utan behov av eld eller utekök. Fyll en stor termos med kokhett vatten och stoppa i varmkorvarna.
Lägg eventuellt i några pepparkorn och ett lagerblad för godare smak. Ta med termosen och tillbehör som korvbröd, senap och ketchup. När det är dags för lunch har korvarna hunnit bli varma och är klara att servera direkt ur termosen.

Havregrynsgodis

Det är en god smet som endast består av tre ingredienser – socker, smör och havregryn. Mät upp ingredienserna i förväg och lägg dem i en plastpåse eller en burk. Enkelt att laga på stormkök som en extra energikick vid vandring.

2-3 portioner

  • 50 g smör eller margarin
  • 3 msk strösocker
  • 3,5 dl havregryn

Smält smöret i en kastrull och ta av värmen. Tillsätt socker och havregryn och rör om till en smetig gegga. Klart!

Vill du ha lite fastare indiangodis, så prova att låta kastrullen stå kvar över värmen när du blandar i socker och havregryn. Smeten får då en liten ”knäckigare” konsistens och smak.

Hajkbomb

När man serverar hajkbomber så kan alla själva välja vad de vill ha för ingredienser. Välj och vraka mellan det utbud som erbjuds och fyll upp ett eget smarrigt foliepaket att lägga i glöden på elden. Smaskens!

Du behöver:

  • flytande smör
  • aluminiumfolie
  • kryddor
  • valfria ingredienser


Exempel på ingredienser:

  • potatis i bitar (gärna lite förkokta)
  • skivade korvar
  • lök
  • paprika
  • majskorn
  • små tomater
  • fetaost (gärna smaksatt)
  • lax i bitar

Kan varieras i det oändliga!
Servera gärna med en god passande sås eller creme fraiche som tillbehör.

Gör så här:

1. Riv av en bit aluminiumfolie till varje hajkbomb! (Är folien tunn kan det behövas dubbla lager).
2. Lägg smör i botten av folien.
3. Fyll foliepaketet med valfria ingredienser och kryddor. Fyll inte upp mer än att du kan täcka hela innehållet med foliekanterna!
4. Stäng igen hajkbomben genom att vika in foliekanterna mot mitten så att paketet är helt tätt, men ändå lätt att öppna.
5. Lägg foliepaketet direkt i glöden på elden.
6. Öppna paketet då och då ,och kontrollera om maten tillagats färdigt.
7. Servera och ät direkt i foliepaketet (med en tallrik som underlägg).

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.