Biologisk mångfald i Sävsjös Trädgård

Johanna Mattsson framför anslagstavlan i Perennparken.

Biologisk mångfald både ovan och under jord

Blomning från vår till höst, växter som drar till sig insekter och träd som hyser lavar, svampar och fåglar. Den biologiska mångfalden gror i Sävsjös Trädgård.

Höstanemonen från Rottne har fått flytta till odlingen utanför före detta Stadshotellet. Ploxen ”Morfar Albert” och Kärleksörten ”Granlunda” har också satt ner sina rötter i Sävsjös Trädgårds rabatter.

De är alla beställda från Grönt kulturarv, Sveriges Lantbruksuniversitets program för odlad mångfald. Här finns gamla växter som kan ha följt med i generationer, som lämnats in av allmänheten, testats och provodlats.
– Vi försöker få med minst två sorter därifrån i varje rabatt som vi renoverar. Det bidrar både till den biologiska mångfalden och hjälper till att bevara en kulturell historia. Dessutom är de gamla sorterna ofta härdigare och klarar angrepp bättre, berättar Johanna Mattsson, en av de parkarbetare som ritar, planerar och planterar i Sävsjös Trädgård.

Biologisk mångfald är viktig, både nu och inte minst i framtiden, tror Johanna Mattsson.
– Det blir svårare och svårare att få tag i växter och frön. Små odlare köps upp av stora kedjor och då minskar sortimentet och variationen. Vi vet ännu inte allt, om allt som växer. Vi har mycket forskning kvar att göra, exempelvis om vi vill hitta härdiga sorter som inte behöver besprutning, menar hon.

Men det handlar inte bara om blommor och blad. Livet under ytan är minst lika viktigt.
– Jag har ett nördintresse för jord, skrattar Johanna och berättar att de på senare år testat att direktkompostera.
Perennerna klipps ned på plats i rabatten i stället för att fraktas till komposten, och blir till näring för sina ättlingar nästkommande år.
– Vi behöver tänka ”hur gör naturen”. Det skapar en levande jord där maskar drar ner syre och gör jorden porös. Dessutom sparar vi på transporterna, menar Johanna.

Det arbetet hör hösten till, men den som tror att parkförvaltningen vilar på vintern tror fel. Då läggs planerna för nästa år. Vilka rabatter ska planteras om och vilka plantor ska beställas? Bänkar ska lagas och krukor målas om.
– Och så skottar vi snö, förstås, avslutar Johanna Mattsson.

Så kan du bidra till biologisk mångfald

• Bygg ett insektshotell.
  • Byt sticklingar med grannar och vänner.
  • Besök något av kommunens strövområden.
  • Köp eller lämna in växter på Grönt Kulturarv. www.slu.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Låt trädgården vara "lite skräpig". En död gren hyser massor av liv!
  • Spara lite vilda blommor i gräsmattan.
  • Starta en kompost på arbetsplatsen.