Logga Visitsavsjo
Lyssna på sidan Lyssna

Brandmuseum

Förr var det vanligt att man bodde i trähus med öppna spisar, och inte hade stora tillgångar till vatten. Det betyder att brandrisken var mycket större förr.

illustration evenemang

Eksjöhovgård

Museet ligger mellan Eksjöhovgårds värdshus och Eksjöhovgårds slottsruin utmed väg 127, strax öster om Sävsjö.

Hitta hit – gå till Google maps Länk till annan webbplats.

Olika brandhjälmar och gasmasker

I Sävsjö stationssamhälle bildades en frivillighetskår 1870, som ryckte ut när brandvakten blåste i sin lur. Men 1925 ersattes frivillighets kåren mot borgarbrandkåren som tjänade 30 kr i årslön, plus 1 kr för varje utryckning.

Borgarbrandkåren hade anordnat olika brandkårsfester i Folkets Park, för att samla ihop pengar för att köpa en brandbil. De lyckades 1928 att köpa en brandbil för 10 man, som kostade 2 500 kr.

Brandmuseet visar brandhistorien i form av gamla brandbilar, äldre utrustning, foton och annan dokumentation över brandförsvaret i Sävsjö från 1900-talets början. Brandmuseets nuvarande byggnad användes tidigare som ett hönshus, vedbod och utedass för statarna.


Kontakt

Brandmuseum
Eksjöhovgård 7-6
576 91 Sävsjö
turism@savsjo.se
+46 382-152 00

Öppettider:
Museet har inga ordinarie öppettider men en guidad visning kan bokas.

Sävsjö kommun driver webbplatsen visitsavsjo.se för att ge invånare och turister information. Informationen skickas in till oss och vi reserverar oss för eventuella faktafel.