Logga Visitsavsjo
Lyssna på sidan Lyssna

Eva Spångbergs Björkelund

På gården Björkelund i Gamla Hjälmseryd, utmed riksväg 30 cirka 6 kilometer söder om Vrigstad, verkade träsnidaren Eva Spångberg. Gården har öppet för visningar sommartid.

Eva Spångbergs Björkelund

Själv kallade Eva Spångberg sig för "förkunnare i trä". På Björkelund kan du se berättelser om judarnas historia, högtider och tempeltjänst. Även djuren har stor betydelse på gården.

Eva Spångberg utsågs till 1900-talets viktigaste kvinna inom Svenska Kyrkan i en omröstning arrangerad av Kyrkans Tidning. Hon var en flitigt anlitad utsmyckare av monumentalarbeten i kyrkor och som konstruktör av julkrubbor.

Eva Spångbergs verk är bland annat representerade i Storkyrkan i Stockholm, Växjö domkyrka och Guldhedskyrkan i Göteborg.

För öppettider och mer information se webbplatsen evaspangberg.se. Länk till Eva Spångbergs webbplats Länk till annan webbplats.

Eva Spångberg 100 år

Svenska Kyrkan har gjort filmen "Jul i Stallet" om Eva Spångberg i samband att man uppmärksammar 100-årsdagen av hennes födelse under 2023. Klicka här för att öppna filmen Länk till annan webbplats. (öppnas i YouTube)

Läs mer om Eva Spångberg och firandet på Svenska Kyrkans webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Eva Spångbergs Björkelund
Björkelund, Gamla Hjälmseryd
570 02 Stockaryd
+46 382-250 47

 

Sävsjö kommun driver webbplatsen visitsavsjo.se för att ge invånare och turister information. Informationen skickas in till oss och vi reserverar oss för eventuella faktafel.