Logga Visitsavsjo
Lyssna på sidan Lyssna

Statarstugan på Eksjöhovgård

I Eksjöhovgårdsområdet ligger det en statarstuga. Troligtvis var det den enda i hela kommunen under 1900-talet. Byggnaden har flyttats till nuvarande placering. Den har troligen tidigare andvänts som sädesmagasin. Statarbyggnaden består av fyra lägenheter på vardera ett rum och kök.

Röd byggnad med fönster och en gul dörr

Stataren var alltid gift och i anställningsavtalet ingår det att båda makarna skulle arbeta på gården. Lönen för stataren var fri bostad samt en viss mängd ved, säd, potatis och mjölk.

Arbetet utgick från att ta hand om lantbruket, det fanns 130 kor, 20 par oxar, 10 hästar, 200 får och 50 grisar. Under den tiden var det en stor besättning att ta hand om, så det var slitigt och obekvämt att vara statare.

Statarsystemet avskaffades 1945 och 1974 överlät Sävsjö Kommun statarstugan till Sävsjö Hembygdsförening, som har möblerat och restaurerat stugan.

Sävsjö Hembygdsförening ansvarar för byggnaden som visas efter överenskommelse.

Kontakt

Sävsjö Hembygdsförening
majsofie@telia.com
Telefon
+46 382-610 36
Mobil
+46 72-323 42 19

Sävsjö kommun driver webbplatsen visitsavsjo.se för att ge invånare och turister information. Informationen skickas in till oss och vi reserverar oss för eventuella faktafel.