Logga Visitsavsjo
Lyssna på sidan Lyssna

Vallsjö gamla kyrka

På kullen vid Vallsjöns strand ligger en kulturpärla i Njudungsbyggden. Vallsjö gamla kyrka är helt av medeltida karaktär och ligger i anslutning till den gamla kultplatsen vid Sigfridskällan.

Vit liten stenkyrka och klocktorn

I korportalen finns en tympanon föreställande ett lejon med mansansikte, som anfalles och bites i halsen av ett rovdjur, troligen en varg. Förebilden finns i Lunds domkyrka. Predikstolen i bondbarock är från 1600-talet.

Vallsjö gamla kyrka tillhör den grupp av romanska kyrkor i Njudung som tillkommit under 1100-talets andra hälft. Kyrkan hade en gång ett smalt torn, men detta förstördes av danskarna år 1568.

Av kyrkans nuvarande inredning är sannolikt predikstolen från slutet av 1600-talet äldst. De spektakulära takmålningarna är från 1700-talets mitt. Kyrkan används sommartid, för gudstjänster och förrättningar.

Kontakt

Vallsjö gamla kyrka
576 91 Sävsjö
savsjo.pastorat@svenskakyrkan.se
+46 382-463 00

Länk till Svenska kyrkans webbplats Länk till annan webbplats.Hitta hit – gå till Google maps Länk till annan webbplats.

Sävsjö kommun driver webbplatsen visitsavsjo.se för att ge invånare och turister information. Informationen skickas in till oss och vi reserverar oss för eventuella faktafel.