Logga Visitsavsjo
Lyssna på sidan Lyssna

Vallsjö nya kyrka

Vallsjö nya kyrka invigdes 1895, efter många diskussioner över vart kyrkan skulle placeras. Det fanns 2 olika förslag, det var antingen i tätorten Sävsjö eller bredvid Vallsjö gamla kyrka.

Gotisk stenkyrka med grön tak.

Efter 40 år från första beslutet, skänkte Eksjöhovgårds ägare en tomt, som blev kyrkans nya placering. Byggnationen av kyrkan påbörjades 1890.

För att bygga kyrkan behövdes mycket arbetskraft i form av arbetskraft från djuren och människan. De tunga blocken krävde 3 par oxar för att dra fram, samt att oxarna vinschade upp de tunga blocken till dess position.

Innan kyrkan färdigställdes gick många verksamheter i konkurs, som gjorde att det tog lång tid att färdigställa kyrkan. Men när den var färdigställd, var man tvungen att sälja kyrkan på en exekutiv auktion, där en privatperson köpte kyrkan och sedan sänkte den till församlingen.

Gustaf Petterson var arkitekten som konstruerade ritningarna på Vallsjö nya kyrka utvändigt samt invändigt. Gustaf Petterson har bland annat skrivit textbandet ” Kristus Jesus har kommit i werlden för att frälsa syndare”, i kyrkan.

Kyrkan kallas ofta för Vallsjö nya kyrka trots att den är över 100 år gammal. Men i jämförelse med Vallsjö gamla, som är över 800 år gammal, är den såklart rena ungdomen.

Kontakt

Vallsjö nya kyrka
Eksjöhovgårdsvägen
576 91 Sävsjö
savsjo.pastorat@svenskakyrkan.se
+46 382-463 00

Länk till Svenska kyrkans webbplats Länk till annan webbplats.

Sävsjö kommun driver webbplatsen visitsavsjo.se för att ge invånare och turister information. Informationen skickas in till oss och vi reserverar oss för eventuella faktafel.