Logga Visitsavsjo
Lyssna på sidan Lyssna

Parken Kronan i Sävsjö

Parken Kronan är en del av Sävsjös Trädgård och ligger längs med Storgatan, i mellanrummet mellan Linnégatan och Östra Esplanaden.

En park full med blommor och träd

En del av Sävsjös Trädgård

Parken Kronan är en del av Sävsjös Trädgård med fokus på perenna växter och biologisk mångfald. Hör parkarbetare Johanna Mattsson berätta om parken i ljudfilen här på sidan.

Växterna i parken

En lummig park med en mångfald av växter. Först kommer ett överdåd av tulpaner upp på våren för att sedan täckas av frodiga perenner i de långa rabatterna. Lindallén bjuder på svalkande skugga under varma sommardagar och majestätisk karaktär under resten av året. Här finns stora rhododendronbuskage och torvblocksplanteringar med surjordsväxter som sammetshortensia, skenkamelia, magnolior och japanska lönnar. Guldazaleas doft på våren är nästan bedövande. En ståtlig kopparlönn med sin flagnade bark tronar i ensam majestät i ett hav av ormbunkar. Magnifika glanskörsbär ger en härlig rymd. Knastrande grusgångar och en porlande fontän av natursten ger en nästan japansk känsla. En skön plats där man kan sitta ner och komma i kapp sig själv.

Ett återkommande evenemang här är att varje år planteras det en sommarrabatt där man kan gissa temat på växterna. Vad kan de ha gemensamt? Tävlingen är öppen från juni till augusti och brukar engagera många kommuninvånare och besökare till vår stad.

Sävsjö kommun driver webbplatsen visitsavsjo.se för att ge invånare och turister information. Informationen skickas in till oss och vi reserverar oss för eventuella faktafel.