Lyssna på sidan Lyssna

Sävsjö får unikt besök från Newcastle i september

Publicerad:

Under en vecka i september kommer ledare från välgörenhetsorganisationen Newcastle Foundation – en del av en av världens största fotbollsklubbar, engelska Newcastle United - till Sävsjös skolor och föreningar för att inspirera, samtala om värdegrund och förstås spela fotboll.

Barn och ungdomar i skolor och föreningar är främsta målgrupperna, då Newcastle Foundation besöker Sävsjö kommun mellan 9 och 13 september. Det är eldsjälarna Mark Holmstedt och Mattias Hammarstedt som bjudit in klubben. Med stor passion för fotbollen och för arbete med barn och unga startade de samarbetet med Newcastle 2018. Då var bägge lärare på Rörviks skola.

— Äntligen blir det här besöket verklighet, säger Mark Holmstedt. Det känns lite som att det omöjliga har blivit möjligt; att den stora världskända klubben samarbetar med vår skola i lilla Rörvik. Och att vi nu på det här sättet kan erbjuda hela kommunen att ta del av det här fantastiska engagemanget för barn och unga är ju verkligen jättekul.

Vara en bra kompis

Det kommer naturligtvis bli utrymme för mycket bollspel, men veckan verkliga fokus kommer att ligga på värdegrundsarbete; att ta hand om varandra, vara en bra kompis och att vilja sköta sitt skolarbete. På så sätt kommer det inkludera alla, även de icke-fotbollsintresserade. Newcastle Foundation är en del av fotbollslagets organisation, som på olika sätt jobbar med välgörenhet och samhällsstöttande verksamhet.

Aktiviteter för alla, oavsett bakgrund

Målet är att så många som möjligt i kommunens skolor och föreningar på något sätt ska få del av besöket och de aktiviteter som planeras under veckan. Såväl elever som lärare och tränare ska inspireras av de duktiga ledarna från Newcastle. Planeringen för veckans aktiviteter pågår för fullt och det kommer att erbjudas skolbesök, föreläsningar och träningar. Flera aktörer – kommun, näringsliv och Newcastle Foundation – bidrar till att arrangemanget är kostnadsfritt att delta i för barn och unga.

— Detta är för alla, oavsett ekonomi, bakgrund eller kunskaper, säger Mattias Hammarstedt.

Sedan 2018 har Rörviks skola träffat Newcastle Foundation i flera digitala möten och personal och elever från Rörviks skola har också varit på ett mycket uppskattat besök i Storbritannien.

Program för besöket kommer längre fram.