Lyssna på sidan Lyssna

"Gör din grej - våga testa!"

Applåderna och skratten från den gamla ladan i Femtinge är bevis på att hårt arbete och kvalitet lönar sig.
Skådespelarna Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson gläds över det positiva mottagandet i Sävsjö. 


Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson

Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson har Sverige som sitt arbetsfält. På sommaren drar de fulla hus till sina shower i ladan utanför Sävsjö.


Att Hans-Åkes barndomshem i Femtinge, utanför Sävsjö, skulle bli en så uppskattad plats för deras sommarföreställningar hade de knappast vågat tro. I månader hade de röjt bland gammal bråte, spikat, målat och byggt om logen till en teater med fast scen och 150 sittplatser. 

Hittar gästerna hit? Var det rätt att lämna Stockholm? Oron behövde inte mala länge. Publiken strömmade till från start och glädjen har ekat över kohagarna sedan dess.

Linda, som är född i Nordnorge och uppväxt i Skövde, hade ingen relation till Sävsjö innan hon mötte Hans-Åke. De hade, var för sig, gått på olika teater- och producentutbildningar och arbetat i såväl Malmö som Stockholm. Första mötet var på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby 2001 där de fått olika roller. Tre år senare blev de ett par även utanför scenen.

Utöver teateruppsättningar över hela landet har man gjort stand-up på olika klubbar, företagsevent och även roat på privata tillställningar. Ett viktigt ben i verksamheten är så kallad utbildningsteater, där man som skåderspelarkonsulter agerar inom uppsatta ramar. Syftet är att träna personal inom exempelvis polis, militär, räddningstjänst eller företag på bemötande och dialog. De åker också runt och sjunger och uppträder på äldreboenden.

– Vi har gjort det mesta och känner de flesta i branschen, säger Hans-Åke.

Linda har känt sig välkommen i Sävsjö från start och ser både fördelar och nackdelar med en liten stad. Sävsjös centrala geografiska läge har varit smidigt när man velat nå landets tre storstäder. Ett av hennes första intryck som nyinflyttad var viljan att satsa på kultur i kommunen, med teater, musik och humor. 

Hon känner att hon fått både respekt och uppskattning för det arbete som lagts ner på föreställningarna genom åren.

– Sävsjöborna är strävsamma entreprenörer som förstår värdet av hårt arbete och kvalitet. Man vet att framgång inte kommer av sig själv, säger Linda.

Hemvändaren Hans-Åke är tacksam över åren i Stockholm.

– Utan dem hade vi inte kunnat bygga det vi har i dag, det gav värdefulla erfarenheter som vi tog med hit och det har gett oss ett nätverk som fått världen att krympa, säger han.

Båda talar sig varma för vikten av att leverera kvalitet och att inkludera publiken i sitt arbete. 

– Vi har stor respekt för publiken, vi tar ju av deras tid. Därför är vi väldigt självkritiska och vill inte släppa igenom något som inte vi kan stå för, säger Linda.

Hans-Åke instämmer. Han berättar att paret gör allt själva, från idé till skrivet manus.

– Vi tar konsten på allvar och går ’all in’ och vill alltid ta det en nivå till. Inför premiärerna är det extra pirrigt när vi inte har någon annan att gömma oss bakom.

Som de ambassadörer paret Byman-Andersson blivit för Sävsjö har man också valt att engagera sig i ungdomarna med en skapandeskola.

– Vi vill föra in teatern i ungdomarnas tillvaro och inspirera och entusiasmera dem. De ska veta att det går att lyckas vart som helst med hårt arbete och genom att odla sin särart och göra sin grej. Vår uppmaning är att våga testa!