Lyssna på sidan Lyssna
Händer som håller i varandra.

Anhörigstöd

Anhörigstöd för vem?

Anhörigstöd är till för dig som stödjer en närstående som är långvarigt psykiskt eller fysiskt sjuk, äldre, har en missbruksproblematik eller en funktionsnedsättning.

Den du stödjer kan vara en familjemedlem, släkting, god vän, granne, gammal eller ung.

Varför anhörigstöd?

Det ger både glädje och känns meningsfullt att ge stöd till sina nära och kära. Men det kan också väcka oro och ge trötthet. Ibland behöver även du som anhörig få stöd och tid för dig själv.

Vilket stöd finns att få?

Det finns allmänt inriktade kostnadsfria insatser till anhöriga. Anhörigsamordnaren ger råd, stöd och samtal. Du kan vara med i en anhöriggrupp för att få gemenskap med andra i liknande situation. Anhörigstödet ordnar föreläsningar, utbildningar och studiecirklar utifrån anhörigas behov.

Du och din närstående kan också få andra former av stöd som ansöks om hos kommunens biståndshandläggare. 

Aktiviteter och grupper

Här finns inbjudan och program till olika typer av anhörigstöd som är aktiva och aktuella just nu. Välkommen att delta, utan kostnad.

Grupper

Föräldrargruppen för föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättning är just nu igång. Vänligen kontakta anhörighetssamordnarna för mer information.

Hur får jag anhörigstöd?

Kontakta anhörigsamordnaren för att lotsas rätt och få vidare information.

Varmt välkommen att höra av dig!


Indelning av anhörigsamordnarna

Från januari 2022 kommer jag (Sara) jobba som anhörigsamordnare mot äldreomsorgen och min kollega Jenny kommer ta över funktionshinderomsorgen som jag tidigare har haft. Det är på grund av att jag även har börjat jobba som enhetschef för mötesplatserna och för dagverksamheten inom demens som finns på Brygghörnan.

Ändring av antal nyhetsbrev

Från 2022 blir det en ändring av det här nyhetsbrevet som tidigare har skickats ut fyra gånger per år. Nu kommer nyhetsbrevet komma två gånger om året, ett i januari där information om hela våren finns samt ett i juli/augusti där information om hela hösten finns. Vi kommer lägga ut kontinuerligt i SävsjöAppen och på kommunens Instagram vad som händer i anhörigstödet så håll er gärna uppdaterade där. Och är det något i nyhetsbrevet som ni är intresserade att delta på får ni gärna höra av er till mig och Jenny.

En föreläsning om sömn både som anhörig och närstående

Vi vill bjuda in alla som är intresserade till en föreläsning om sömn. Vill du veta varför ditt barn, make/maka sover dåligt? Vilka sjukdomar/diagnoser påverkar vår sömn och vad kan man göra åt det? Och vad kan man göra om man själv sover dåligt? Vi kommer lägga ut information om föreläsningen i SävsjöAppen och på visitsavsjo.se. Vår förhoppning är att kunna ha föreläsningen i april om det inte är restriktioner.

Start av tränings- och anhöriggrupp i Vrigstad

Fram till våren hoppas anhörigstödet tillsammans med vårdcentralen i Vrigstad att vi åter ska kunna starta upp en ny tränings– och anhöriggrupp.

Då träffas vi under ett antal veckor där din närstående får hjälp att komma igång med sin träning av sjukgymnasterna på vårdcentralen medan du som anhörig får träffa andra anhöriga och samtala ihop. När deras träningspass är avslutad fikar vi allesammans ihop. Är ni intresserade av att delta kan ni redan nu anmäla er till mig, Sara. Får vi tillräckligt med många deltagare kommer gruppen starta upp.

Demensgrupp i Sävsjö för anhöriga

I höstas hade vi informationstillfällen om olika demenssjukdomar i Vrigstad. Nu kommer möjligheten till Sävsjö! Här får du information från biståndshandläggarna, anhörigsamordnare och demenssamordnare. Du får också träffa andra anhöriga som är i samma situation. Tanken är att gruppen ska träffas två gånger i mars månad om inga restriktioner kvarstår. Anmäl er till mig, Sara.

Taktilmassage utbildning

Vår förhoppning är att vi kommer kunna genomföra en taktilmassage utbildning till anhöriga i maj. Taktilmassage är en beröringsmassage som är avslappnande och kan lindra oro. Är ni intresserade så kan ni redan nu visa intresse på att delta, hör av er till mig eller Jenny. Mer information om datum kommer vi lägga ut i SävsjöAppen och på Sävsjö kommuns Facebook.

Sommarfika!

Den 13 juni bjuder anhörigstödet in till sommarfika för dig och din närstående! Även här kommer inbjudan komma ut på Facebook och SävsjöAppen.

Varma hälsningar Sara Fransén, anhörigsamordnare/enhetschef

Önskar du mer information om anhörigstöd? Fyll i så fall i formuläret.
Önskar du mer information om anhörigstöd? Fyll i så fall i formuläret.
Kontakt

Anhörigsamordnare individ- och familjeomsorg samt funktionshinderomsorg

Elina Roos
0382-154 93

Anhörigsamordnare äldreomsorgen

Sara Fransén
0382-154 83