Lyssna på sidan Lyssna

Låna hos oss

Biblioteket har ett brett utbud av medier – allt från böcker till tv-spel. Här kan du titta närmare på vårt utbud, låna om och se när lånetiden går ut.

Meröppet bibliotek betyder att du kan nyttja bibliotekets resurser även när det är obemannat. Under den tiden gäller självservice. Hjälp och stöd sker under ordinarie öppettider.

Detta behöver du för att få tillgång till Meröppet:

- fyllt 20 år och kunna visa legitimation.

- ha ett bibliotekskort/låntagarkonto samt pinkod.

- registrera ditt konto i Meröppetsystemet.

- skriva på ett avtal där du går med på att följa bibliotekets regler.

Följande tider gäller för Meröppet:

Måndag - torsdag 07.00-20.00
Fredag - söndag 07.00-18.00

När du skaffar ett lånekort till dig eller ditt barn samtycker du att dina personuppgifter hamnar i ett personregister. Dina uppgifter används endast för bibliotekets verksamhet.

Information till låntagare om bibliotekets hantering av personuppgifter enligt GDPR

Du har inför eller i samband med att du blir registrerad rätt att få information om personuppgiftsbehandling som rör dig som person. Personuppgiftsbehandlingen rör dig i egenskap av låntagare på biblioteken.
De kategorier av uppgifter om dig som behandlas är följande:
namn, personnummer, adress, telefonnummer och ev. e-postadress.

Kontaktperson hos kommunen för denna personuppgiftsbehandling är ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden, och nås via Sävsjö kommuns växel 0382-152 00.

Kommunens dataskyddsombud nås via dataskyddsombud@hoglandet.se och Höglandsförbundets växel 0380-51 75 50.

Ändamålet för den aktuella personuppgiftsbehandlingen är att kunna använda bibliotekets tjänster. Personuppgifterna lagras i biblioteksdatasystemet i syfte att hantera registrering av utlån och därtill
förekommande funktioner.

Funktioner i systemet som behandlar personuppgifter är:

 • Registrering av utlån och återlämning
 • Reservationer
 • Aviseringar, förvarningar och påminnelser
 • Fakturering av förkommen media

Personuppgifterna lagras i biblioteksdatasystemet BOOK-IT på externa servrar som tillhandahålls av
systemets leverantör Axiell Sverige AB. Vid kommunikation med externa system (t ex e-böcker) använder systemet data som inte kan kopplas till de lagrade personuppgifterna. Avtal om personuppgiftsbiträdesavtal har tecknats mellan Axiell AB och Sävsjö kommun.

Personuppgifterna i vårt biblioteksdatasystem uppdateras via SPAR (Statens personadressregister).
Uppgifterna om dig lagras så länge som ditt bibliotekskort används aktivt. Alla bibliotekskort som inte används för utlån inom en treårsperiod inaktiveras och alla personuppgifter raderas från systemet.

Du har rätt att få tillgång till de uppgifter om dig som finns lagrade. Du har också rätt att få felaktiga
uppgifter rättade eller raderade, samt att i vissa fall rätt att invända mot att dina uppgifter behandlas.
Eftersom den rättsliga grunden bygger på ditt samtycke till behandlingen har du rätt att återkalla det lämnade samtycket. Du har rätt att inge klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten om du är missnöjd med kommunens hantering eller av andra skäl.

E-tjänst: Mina lån Länk till annan webbplats.

Lånekort

När du skaffar ett lånekort till dig eller ditt barn samtycker du till att dina personuppgifter hamnar i ett personregister. Dina uppgifter används endast för bibliotekets verksamhet. Läs mer om hur vi haterar dina personuppgifter längre ned på sidan.

Ha koll på dina lån med tjänsten Mina lån

Du kan logga in och se dina lån och söka i bibliotekets kataloger genom att använda ditt lånekortsnummer och din pinkod. Har du ingen pinkod är du välkommen att kontakta biblioteket så hjälper vi dig skaffa en kod.

Under mina lån kan du:

 • Se dina nuvarande lån och när de ska lämnas tillbaka.
 • Låna om dina medier. Detta gäller under förutsättning att lånetiden inte har gått ut och max antal omlån är tre stycken. Om återlämningsdatum har passerats måste du kontakta biblioteket för omlån.
 • Göra fjärrlåneansökningar.
 • Göra reservationer på medier som är utlånade och som finns på tillgängliga i bibliotekets hyllor.
 • Välja att få övertidsvarning via mejl eller som sms när lånetiden börjar ta slut. Kryssa i rutan för "övertidsvarning" under "Logga in/dina uppgifter" i bibliotekskatalogen. Kontakta annars personalen så hjälper vi dig.

Utbud på biblioteket

På biblioteket kan du även låna bland annat tidskrifter, film, talböcker och TV-spel.

Streama film med Viddla

Du kan streama film gratis via tjänsten Viddla. Du behöver ditt lånekort och din pin-kod. Det går att låna två filmer per månad och filmen är tillgänglig i 48 timmar. Hitta mer information på Viddlas webbplats och sidan Frågor och svar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gå till Viddla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Streama film med Cineasterna

Nu är det möjligt att streama film gratis via tjänsten Cineasterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det du behöver för att låna filmen är ditt lånekort och din pin-kod. Det går att låna 2 filmer/månad och filmen är tillgänglig i 48 timmar. Mer information på Cineasternas webbplats hittar du här. Länk till annan webbplats.

Gå till Cineasterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Daisy – talböcker, lättläst och storstil

Det finns olika sätt att läsa en bok. Har du någon form av läsnedsättning finns Daisy/talböcker. Du lyssnar på böckerna med en särskild Daisyspelare eller CD-spelare med Mp3. Du kan även lyssna på datorn eller till exempel på mobiltelefon.

I Myndigheten för tillgängliga mediers bibliotekskatalog, Legimus, kan du själv söka på daisy-böcker. Vill du själv kunna ladda ner talböcker kan vi på biblioteket ordna detta.

Böcker med extra stora bokstäver (storstilsböcker) och lättlästa böcker kan du också låna på biblioteket.

Gå till Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


E-böcker och E-ljudböcker

Det finns möjlighet att låna E-böcker/E-ljudböcker från Sävsjö bibliotek. Lånetiden är fyra veckor och du får max låna två böcker per vecka. Återlämning av böckerna sker automatiskt efter att lånetiden är slut.

Till smartphones och surplattor är det enklast att använda sig av bibliotkets app, Biblio.

Till enheter med Android kan den laddas ner här
Biblio – Appar på Google Play Länk till annan webbplats.

Till enheter med IOS kan den laddas ner här
Biblio Library i App Store (apple.com) Länk till annan webbplats.

Det går även att läsa en E-bok på din dator, handdator eller läsplatta via sidan Elib. Boken är i pdf-format och du behöver ett läsprogram installerat i datorn. En E-ljudbok däremot strömmas, alltså spelas upp, via din enhet som en ljudfil och kräver att du har tillgång till internet.

E-tjänst: Elib, låna e-böcker eller e-ljudböcker Länk till annan webbplats.


E-bok och ljudbok på andra språk

På Världens bibliotek kan du läsa/lyssna på e-böcker på andra språk (till exempel persiska/dari, somaliska, arabiska, tigrinska och thailändska). För att komma åt tjänsten behöver du registera din e-postadress och befinna dig i Sverige.

Gå till Världens bibliotek Länk till annan webbplats.

Databaser

Sök bidrag och stipendier med Global Grant.

Global Grant Länk till annan webbplats.

Datorer

Biblioteket har två datorer och du har möjlighet att skriva ut. Du kan boka 30 minuter per dag. Det finns tillgång till trådlöst nätverk.

Släktforskning

För er som släktforskar har biblioteket databaserna Arkiv Digital och Svar.

Nedanstående datorprogram finns installerade på "släktforskardatorn":

 • Sveriges befolkning (1890, 1900, 1970, 1980)
 • Sveriges Dödsbok 1901-2009
 • Vive Brytesson CD-skiva (födda 1895- 1935, döda 1860-1935 och vigda 1860-1935 i Jönköpings län)
 • Fröderyds församlingsbok 1897-1932
 • Jönköpingsbygdens Genealogiska Förening

Boka gärna tid i förväg!

Tidningar

Biblioteket har dagstidningar som du kan läsa och de tidningar som finns är:

 • Dagens Industri
 • Dagens Nyheter
 • Jönköpings-Posten
 • Smålandsposten
 • Smålands Dagblad
 • Svenska dagbladet
 • Vetlanda-Posten
 • Värnamo Nyheter

Tidskrifter

Biblioteket har tidskrifter inom en mängd olika ämnesområden. Du kan låna hem tidskrifter utom senaste numret. Lånetiden är 2 veckor.

Om du är 16 år eller äldre kan du låna hem filmer och TV-spel.

DVD-låneregler på biblioteket

Lånetiden är en vecka. DVD-filmerna får endast användas för privat bruk. Du är skyldig att ersätta skadad eller förkommen DVD-film med för närvarande 400 kronor/film.

Biblioteket ansvarar inte för eventuell uppkommen skada som en lånad DVD-film kan förorsaka din DVD-spelare.

TV-spel

Lånetiden är en vecka. Spelen får endast användas för privat bruk. Du är skyldig att ersätta skadat/förlorat spel med återanskaffningsvärdet. Biblioteket ansvarar inte för eventuella skador ett lånat TV-spel kan förorsaka din spelare.

Konsoller: Nintendo Wii, Playstation 2, Playstation 3 & 4, Xbox One och Xbox 360.

Du kan låna böcker från andra bibliotek genom så kallade fjärrlån. Dessa lån sker alltid på det utlånade bibliotekets villkor och det är deras regeler för till exempel lånetid och omlån som gäller.

Sök hos flera bibliotek

I Krösasök kan du söka i flera bibliotek. Vill du låna något från Krösasök, kontaka ditt lokala bibliotek. Krösasök är ett samarbete mellan biblioteken i Aneby, Eksjö, Habo, Sävsjö och Vaggeryd.

Gå till Krösasök Länk till annan webbplats.

Beställning via mejl

Vill du göra din beställning via mejl, ange ditt namn och adress samt telefonnummer. Ange tydligt författare, titel, upplaga och utgivningsår. Till sist anger du slutdatum för fjärrlånet, det vill säga när det ska upphöra att gälla. Vi kan aldrig garantera att du får ett fjärrlån, därför behövs ett slutdatum. Du kan också ansöka om fjärrlån i bibliotekets katalog.

Hur lång tid du får vänta på beställningen beror på om det önskade materialet är tillgängligt direkt eller om beställningen går vidare till flera bibliotek.

Om du vill avbeställa ett fjärrlån så kontaktar du biblioteket. Har fjärrlånet kommit till biblioteket innan du avbeställt är du skyldig att betala full kostnad.

Du kan ha max 3 pågående fjärrlån samtidigt.

Avgift för fjärrlån

Att fjärrlåna kan kosta 20 kronor/bok. Vid fjärrlån av artiklar och lån av böcker från andra länder kan andra avgifter förekomma. Avgiften betalar du när du fått meddelandet om att lånet har kommit till oss.

Om boken finns tillgängligt på något av ”Krösabiblioteken” (Aneby, Eksjö, Habo, Sävsjö och Vaggeryd) så är det lånet gratis.

Vi hjälper dig med omlån

Du kan inte låna om dina fjärrlån själv. Hör av dig till oss så hjälper vid dig.

Under de sommarveckor Familjebadet i Sävsjö är stängt kan du i stället hyra flytvästar på biblioteket i Sävsjö.

Konstnad hyra av flytväst

Dagar

Hyra

1 dag

20 kronor

2 dagar

30 kronor

3 dagar

40 kronor

1 vecka

75 kronor

Regler, lånetid och avgifter

Hur länge får jag låna? Vad kostar det om jag glömmer att lämna tillbaka i tid?

Lånetider

Typ av lån

Lånetid

Böcker/CD-böcker

4 veckor

Musik-CD/Tidskifter

2 veckor

DVD-filmer

1 vecka

TV-spel

1 vecka


Förseningsavgifter

Medier

Per dygn

Per påminnelse

DVD-filmer/TV-spel

ingen förseningsavgift0 kronor

Vuxenmedier

ingen förseningsavgift0 kronor

Barnmedier

ingen förseningsavgift

0 kronor

Om du tappat bort eller förstört det du lånat ska du som låntagare ersätta det.

Övriga avgifter

Tjänst

Pris

Kopiering eller utskrift av A4

4 kronor

Kopiering A3

6 kronor

Fjärrlån

20 kronor per bok.
Annan avgift kan förekomma.

Kontakt

Sävsjö stadsbibliotek

Östra Järnvägsgatan 16 A
576 31 Sävsjö
biblioteket@savsjo.se
0382-154 00