Lyssna på sidan Lyssna

Ohyra och djur som stör

Skadedjur och ohyra kan göra stor skada i ditt hem genom att angripa livsmedel, textilier och träslag. Möss, råttor, mjölbaggar, vägglöss och silverfiskar är exempel på skadedjur och ohyra som förstör i hemmet.

Fåglar som stör är något som kommunen normalt inte gör något åt. Att skjuta fåglar som orsakar störningar är en lösning som inte hjälper mer än på kort sikt. Nya fåglar kommer snabbt tillbaka. Det bästa är att arbeta förebyggande och göra det svårare för fåglar att slå sig ner och bygga bon. Det är den som äger fastigheten är ansvarig för detta.

Exempel på vad man kan göra:

  • Se till så fåglarna inte har tillgång till material att bygga bon av, som kvistar, grenar och annat löst.
  • Ta bort förra årets fågelbon från hängrännor och tak (man kan anlita professionella skadedjursbekämpare som är vana vid takarbete om man inte vill klättra själv).
  • Sätt upp roterande eller reflekterande skyltar eller andra anordningar som kan skrämma bort fåglarna.
  • Sätt upp nät, piggar, vajrar eller liknande så att fåglarna inte kommer åt att bygga bon på tak och vid skorstenar.
  • Se till så att soptunnor har lock och är oåtkomliga för fåglarna.

Skadedjur är ett samlingsnamn för djur, kryp och insekter som på olika sätt vållar oss människor skada, antingen direkt eller indirekt. Exempel på skadedjur är olika typer av skalbaggar, silverfiskar, myror, mal, pälsängrar, getingar, kackerlackor och vägglöss. Skadedjur kan också vara gnagare som möss och råttor.

Äger du en villa eller radhus ansvarar du själv för att hålla skadedjur borta. Du kan ofta få hjälp med detta genom att anlita en skadedjursfirma. Det finns även saker du kan göra för att undvika att drabbas av skadedjur:

  • Städa bostaden noggrant då skadedjur generellt inte trivs i rena och torra utrymmen.
  • Förvara livsmedel torrt och gärna i täta förpackningar. Gå igenom bäst-före-datum regelbundet.
  • Undersök begagnade textilmöbler och second hand kläder noga. Till exempel kan mörka prickar på textiler vara tecken på vägglöss. Om det är möjligt kan det vara bra att tvätta eller torktumla textiler innan användning.
  • Titta igenom din resväska när du kommer hem från resan så du inte fått med dig ovälkomna gäster i bagaget. Du kan även tvätta eller torktumla alla kläder om det går. Det går även att lägga saker i frysen några dagar, de flesta insekter tål nämligen inte stark kyla.

Om du hyr din bostad och tror du har drabbats av ohyra har du en skyldighet att anmäla det till din hyresvärd. Det är sedan hyresvärdens ansvara att åtgärda problemet. Får du inte hjälp av din hyresvärd kan du lämna in ett klagomål till Myndighetsförvaltningen.

Relaterad information

Skadedjur (Folkhälsomyndigheten) Länk till annan webbplats.

Hundägare är skyldiga enligt lag att se till så hunden inte orsakar olägenhet för andra människors hälsa, till exempel genom att hunden skäller mycket. Om du störs av en skällande hund ska du i första hand prata med djurägaren eller fastighetsägaren och försöka komma fram med en lösning. Om detta inte löser saken kan du lämna ett klagomål till Myndighetsförvaltningen. Vi gör då en bedömning om huruvida störningen är så pass allvarlig att den utgör en olägenhet. För att utgöra en olägenhet ska störningen förekomma inne i din bostad med stängda dörrar och fönster.

Katter får röra sig fritt utomhus. Att katter vistas eller gör sina behov på annans tomt utgör inte en olägenhet och är därför ingenting som kommunen kan göra något åt.

Om du störs av en katt ska du alltid i första hand kontakta den som äger katten, det är inte säkert att den som äger katten vet att den stör. Du har även ansvar för att själv värja dig från katten. Det kan du göra genom att till exempel stänga dörrar och fönster och försöka jaga bort katten från tomten. Du får dock aldrig skada någon annans katt, även om den vistas eller förorenar på din tomt.

Kontakt

Myndighetsförvaltningen

Besöksadress för bokade besök:

Tillväxthuset
Odengatan 55, Sävsjö

 

Postadress:
Myndighetsförvaltningen
Djurgårdsgatan 1
576 80 Sävsjö
miljobygg@savsjo.se

 

Sävsjö kommun - kommunalhusets reception

Besöksadress vardagar 8-12 och 13-16:

Djurgårdsgatan 1, Sävsjö

Vid storhelger samt under sommarsemesterperioden gäller reducerade öppetider.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör

Amanda Gustavsson
0382-152 83