Lyssna på sidan Lyssna

Stör en ingenjör hos Sävsjö kommun

Publicerad:

När mässan Jobb och Framtid går av stapeln i Eksjö 14 mars är Sävsjö kommun en av utställarna. I år prövar kommunen ett nytt grepp, där eleverna som besöker mässan kan vara med och tävla om en praktikdag i kommunen.

För att höja attraktiviteten för och öka kännedomen om de kommunala yrkena testar Sävsjö kommun att lotta ut fem praktikdagar i sin monter på årets Jobb och Framtidsmässa.

— Vi har känslan av att eleverna inte riktigt vet hur många olika och intressanta yrken det finns inom kommunen, säger Lise-Lei Hugosson, projektledare för Sävsjös deltagande. Här har eleverna chansen att få en liten inblick i våra medarbetares spännande och omväxlande vardag och veta hur man utbildar sig för att få jobb hos oss.

Medarbetare i olika verksamheter har tillfrågats att ta hand om en elev under en dag på vårterminen. På listan finns alltifrån kök och förskola till att hänga med en byggnadsinspektör eller miljöinspektör. Eleverna kan också välja mellan kommunikatör, GIS-ingenjör, arbetsterapeut och HR-konsult. Samtliga gymnasier har sagt ok till att eleven får byta ut en ordinarie skoldag mot en praktikdag i Sävsjö kommun. Vilken dag det blir bestämmer klassföreståndare, elev och praktikhandledaren tillsammans.

Stör en ingenjör

En dag är ju väldigt kort tid för praktik, men då medarbetarna som tar emot praktikanterna, är väl förberedda och har avsatt tid för att visa sina verksamheter den här dagen ska praktikdagen ändå ge eleven en informativ och rolig upplevelse.

Tävlingen i Sävsjös monter går under namnet Stör en ingenjör.

— Men du stör såklart inte alls, säger Lise-Lei Hugosson. Att bjuda in på det här sättet är viktigt för vår framtida kompetensförsörjning.

Sommarjobb, pangbullar och Nintendo

Förutom tävlingen Stör en ingenjör kommer eleverna kunna anmäla intresse för sommarjobb och äta en riktig sävsjöspecialitet, pangbulle. I montern kommer också att finnas flera olika trevliga kommunala medarbetare att prata jobb med. Dessutom kan eleverna utmana varandra eller kommunmedarbetarna i Nintendo.

Mässan Jobb och Framtid äger rum torsdag 14 mars klockan 9.00-16.00 i Olsbergs arena i Eksjö.

Kontakt

Oliver Gotstig. HR-konsult

0382-152 34

oliver.gotstig@savsjo.se