Lyssna på sidan Lyssna

Läget under kontroll efter onsdagens oväder

Publicerad:

Sävsjö kommun drabbades relativt lindrigt av onsdagens åskoväder och skyfall. Den påverkan som ovädret haft har åtgärdats eller håller på att åtgärdas. Men mer regn kan ställa till det.

Uppdaterat klockan 14.11

Fritidshemmet Lönnen, som ligger i källaren på Vallsjöskolan, blev översvämmat. Sävebo har pumpat bort vatten. Fritidshemmet är inte öppet denna vecka och inga elever har drabbats. Översvämningen har orsakat en del skador som behöver repareras under hösten. Vi bedömer att det ändå kommer att gå att bedriva fritidsverksamheten på skolan när höstterminen startar, genom att nyttja andra lokaler och vara ute mer. Berörda vårdanshavare kommer att få information via Vklass, inför skolstart vecka 32.

Flera fastigheter har råkat ut för elfel som nu håller på att åtgärdas eller har åtgärdats.

Några fastigheter har haft mindre takläckage.

Några av våra gator blev tillfälligt översvämmade under skyfallet. En del åtgärder krävdes men vattnet sjönk undan relativt fort.

Räddningstjänst har fått rycka ut till några privata fastigheter som drabbats av blixnedslag och översvämmade källare.

– Vi klarade oss ganska bra den här gången. Dock vet vi att marken nu är mättad och om det regnar kraftigt igen kan det finnas risk för värre översvämningar. Därför har vi redan nu förberett en grupp som kan gå in som stab under nästa vecka om det behövs, berättar biträdande kommundirektör Kristin Nilsdotter Isaksson.

Det är viktigt att även privatpersoner förbereder sig och följer prognoser och varningar från SMHI.

Information och råd vid översvämning som gäller privatpersoner och fastighetsägare finns på webbplatsen krisinformation.se Länk till annan webbplats.