Lyssna på sidan Lyssna

Bli kontaktperson för barn

Som kontaktperson kan du stötta ett barn eller en ungdom genom att finnas där som en extra vän, förebild eller ett komplement till föräldrarna.

Vad innebär det att vara kontaktperson?

Som kontaktperson fungerar du som ett stöd och en social kontakt för ett barn eller en tonåring. Vanliga aktiviteter kan vara att:

  • ta en fika
  • gå en promenad
  • gå på bio eller teater
  • fiska
  • se på hockey
  • åka till badhuset
  • spela fotboll

Ett barn kan behöva en kontaktperson av olika anledningar. Det kan till exempel vara att barnet behöver hjälp med att bryta ensamhet och stärka självkänslan. Andra behöver stöd i skolarbetet eller i att hitta en fritidssysselsättning. Vanligtvis handlar det om en tonåring som behöver en trygg vuxen som har tid att lyssna och hitta på saker tillsammans.

För att bli kontaktperson ska du ha fyllt 18 år. Det krävs ingen särskild utbildning men du ska ha ett stort engagemang och ha förmågan att vara närvarande och att lyssna. En kontaktperson ska ha intresse av att skapa varaktiga relationer och ha respekt för den unges behov och situation.

Om du har ett intresse av att bli kontaktperson eller om du bara vill veta mer om vad uppdraget kan innebära är du välkommen att kontakta en familjehemssekreterare inom socialförvaltningen.

Vill du bli kontaktperson får du komma på en intervju och berätta om dig själv och dina tankar om att bli kontaktperson. Det görs även en obligatorisk kontroll av polis- och socialregister.

Till kontaktpersoner utgår ersättning enligt Sveriges Kommuner och Regioners rekommendationer.

Kontakt

Öppettider för receptionen

Vardagar klockan 08.30 - 15.00
Lunchstängt mellan klockan 12.00 - 13.00.

Socialförvaltningens växel

Du kan nå oss på telefon 0382-154 60.
Måndag - torsdag klockan 08.00 - 16.00
Fredag klockan 08.00 - 15.00
Lunchstängt mellan klockan 12.00 - 13.00

Telefontider för handläggare

Handläggare för barn och unga har telefontid vardagar klockan 08.30-09.30. Övrig tid är du välkommen att ringa till socialförvaltningens växel.

Mejladress

socialen.soc@savsjo.se

Besöksadress

Villagatan 12
576 36 Sävsjö

Postadress

Socialförvaltningen
576 80 Sävsjö

Vid akuta situationer

Vid akuta situationer utanför ordinarie kontorstid kontaktas socialjour - som nås via larmnumret 112.