Detaljplaner
Inom tätorter och ibland även utanför dessa, krävs att kommunen upprättar detaljplaner. Detaljplaner beskriver vilka regler som gäller inom området för byggnation och markanvändning.
En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som ger enskilda och myndigheter rätt att bygga i enlighet med detaljplanebestämmelser. Detaljplanens bestämmelser reglerar vad som ska vara park och gata, vilken mark som får bebyggas, hur höga husen får vara, hur stor del av fastigheten som får bebyggas med mera. En detaljplan ger ramarna för prövningen av framtida bygglovsärenden. Detaljplanen gäller tills den antingen upphävs, ändras eller ersätts av en ny detaljplan.
Mer information om detaljplanering och om processen att ta fram en detaljplan hittar du via länkarna som finns nederst på sidan.
Efter att detaljplanen fått laga kraft går den inte att överklaga och planen kan börja genomföras. När en detaljplan har fått laga kraft, kan du ta del av dessa här.
Det finns många detaljplaner som gäller för olika delar av kommunen. Du hittar samtliga gällande planer via kartan nedan. Zooma och panorera med musen och klicka på önskat grönmarkerat område för mer information. Scrolla i popup-rutan för mer information. För att öppna planhandlingarna, plankarta och planbeskrivning klicka på länkarna.
Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor.
Här hittar du de detaljplaner som kommunen jobbar med att ta fram.
Karta över pågående detaljplaner
I kartan nedan finns alla pågående planer redovisade, från förarbetet med att ta fram ett planförslag tills att detta antas och därefter vinner laga kraft. Zooma och panorera med musen till önskat planområde. För mer information klicka på området. Observera att planområdesgränserna endast är preliminära och kan komma att förändras under planprocessens gång.
Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor.
Möjlighet att lämna synpunkter
Alla detaljplaner har tillfällen då du kan ställa frågor och lämna synpunkter. Dessa syftar till att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt och samtidigt ge alla berörda möjlighet till insyn och påverkan. När politikerna tagit beslut om samråd eller granskning skickar planhandläggaren planförslaget för yttrande till myndigheter, organisationer och berörda. Det görs också offentligt här på sidan. Normalt finns planförslaget utställt under en period på tre till fyra veckor.
-
Ändring av detaljplan för Ringgården 1 och 2, Sävsjö tätort Huvuddrag Det påbörjades en renovering av äldreboendet Ringgården under augusti 2023. Vid renoveringen ansökte kommunen om en fastighetsbildning för att slå ihop fastigheterna Ringgården 1 och 2, för att upprätta en elnätsanslutning med syfte att byggnaden ska få ett reservkraftverk för el. Under lantmäteriförrättningen uppdagades att det finns en gällande tomtindelning som reglerar fastigheten Ringgården 1. Tomtindelning gäller som detaljplanebestämmelse för fastighetsindelning, vilket inte framgår av detaljplanen från 1991. Det gjorde att fastighetsbildningen inte kunde genomföras och Lantmäteriet ställde in förrättningen.Detaljplanen är fortsatt aktuell gällande sin byggrätt och markanvändning. Det är tomtindelningen som inte är aktuell eftersom det krävs att reservkraftverk endast får förse med el till en fastighet.
Syfte Syftet är att upphäva tomtindelningen som reglerar fastighetsindelningen. Ändringen följer den gällande detaljplanens syfte som möjliggör för tillbyggnad av det befintliga servicehuset Ringgården med ett gruppboende som planeras bestå av 8 boenderum.
Samrådstiden Samråd var från den 1 augusti 2024 till och med den 30 augusti 2024.
Planhandlingar Antagandebeslut från Kommunfullmäktige Pdf, 121.6 kB, öppnas i nytt fönster.Tillägg till planbeskrivningen Pdf, 837.1 kB, öppnas i nytt fönster.Samrådsredogörelse Pdf, 97.8 kB, öppnas i nytt fönster.Fastighetsförteckning, 14 maj 2024 (ej tillgängligt på hemsida på grund av GDPR)Plankarta (Detaljplan för Ringgården 1 och 2, Plannummer 86, 1991-07-17) Pdf, 166 kB, öppnas i nytt fönster.Planbeskrivning (Detaljplan för Ringgården 1 och 2, Plannummer 86, 1991-07-17) Pdf, 581.3 kB, öppnas i nytt fönster.Tomtindelning (Lantmäteriets akt 0684K-1941) Öppnas i nytt fönster.
Vidare process Planprocessen inom enkelt förfarande består av samråd, samrådsredogörelse, beslut om ändringen och laga kraft. Det gör att enda kommunikationstillfället för planändringen är under samrådstillfället. I ett förenklat förfarande samråder kommunen endast planförslaget med Länsstyrelsen, Lantmäterimyndigheten och sakägare inom planområdet enligt 5 kapitlet 38 c § i plan- och bygglagen (2010:900).
Kontakt Upplysningar lämnas av samhällsplanerare, Emanuel Johansson.Du kan kontakta samhällsplanerare genom att ringa 0382-154 14.
Planprocessen
En detaljplan tas fram i en demokratisk process som regleras i Plan- och bygglagen (PBL). Under processen utreds om den föreslagna användning av mark och vatten är lämplig. Planprocessen tar i normalfall minst ett år tills planen kan bli antagen.
Nedan beskrivs i enkelhet hur en detaljplan tas fram.
Steg 1: Detaljplaneuppdrag
Kommunstyrelsen ger Utvecklingsavdelningen i uppdrag att en detaljplan ska arbetas fram.
Steg 2: Undersökning av betydande miljöpåverkan
Planhandläggare gör en undersökning för att avgöra om förslaget har en betydande miljöpåverkan och är av betydande intresse för allmänheten. Bedömningen avgör även vilken typ av planförfarande som kommer tillämpas.
Standard eller utökat planförfarande
Standardförfarande används om förslaget till detaljplan inte är av betydande intresse för allmänheten eller av stor vikt eller har principiell betydelse och inte heller kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Förslaget ska också vara förenligt med översiktsplanen. När något av dessa kriterier inte uppfylls ska ett utökat förfarande tillämpas. Nedan beskrivs processen utifrån ett utökat förfarande.
Steg 3: Samråd och samrådsredogörelse
Samrådshandlingar tas fram och sänds till bland annat berörda fastighetsägare, hyresgäster, länsstyrelsen, kommunala myndigheter och sammanslutningar som har väsentligt intresse av förslaget. Annonsering sker i lokal dagstidning. Förslaget ställs ut i offentliga lokaler och finns tillgängliga på kommunens webbplats. I vissa fall anordnas informations- och samrådsmöte.
De synpunkter som framförts skriftligt sammanställs i en samrådsredogörelse. Granskningshandlingar tas fram med utgångspunkt från redogörelsen.
Steg 3: Granskning och granskningsutlåtande
Det nya förslaget ställs efter beslut i kommunstyrelsen ut igen för granskning. Annonsering sker i lokal dagstidning. Berörda fastighetsägare med flera underrättas per brev. Synpunkter som kommer in, redovisas i ett granskningsutlåtande som efter granskningstiden skickas till dem som framfört skriftliga anmärkningar och som inte blivit tillgodosedda. Antagandehandlingar tas fram i enlighet med utlåtandet.
Steg 4: Antagande
Planförslaget antas av kommunfullmäktige. Om ingen överklagar antagandebeslutet får detaljplanen laga kraft tre veckor från det att beslutet tillkännagivits på kommunens anslagstavla. Se aktuella tillkännagivanden på kommunens anslagstavla. Öppnas i nytt fönster.
Steg 5: Laga kraft
En kungörelse att planen fått laga kraft publiceras på kommunens anslagstavla. I och med det underrättas de som kan ha rätt till ersättning på grund av planens genomförande. Laga-kraftvunnen detaljplan annonseras i lokaltidningen.
Länkar för mer information om detaljplanering
Kommunal planering - Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guide för detaljplaneprocessen-Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Planbesked - Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Planering och byggande - Jönköping länsstyrelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.