Lyssna på sidan Lyssna

Ukraina: Minskat behov av boendeplatser i länet

Publicerad:

Migrationsverket och länsstyrelsen har meddelat att behovet av tillfälliga boendeplatser i Sävsjö kommun och resten av länet har minskat.

Sävsjö kommun vill rikta ett varmt tack till alla aktörer i civilsamhället som rapporterat in boendeplatser. Kommunen har fortsatt beredskap ifall läget förändras.

Sävsjö kommun har vid två tillfällen den senaste månaden uppmanats att inventera tillfälliga boendeplatser, även kallade evakueringsboenden, för människor som flyr från Ukraina. Det har både handlat om kommunens egna lokaler och anläggningar och om de lokaler som civilsamhällets aktörer kunnat erbjuda. En sammanställning har rapporterats in till Migrationsverket via länsstyrelsen i Jönköping i mitten av mars.

Under förra veckan meddelade Migrationsverket att behovet av tillfälliga boendeplatser har minskat jämfört med de första prognoserna. Jönköpings län pekas dessutom inte längre ut som ett prioriterat län för mottagande då vi finns långt ifrån Migrationsverkets mottagningskontor. Sävsjö kommun vill därför förtydliga att de tillfälliga boendeplatser vi fått till oss inte längre behöver vara reserverade för Migrationsverkets behov. Läget kan naturligtvis komma att ändras med kort varsel och både län och kommuner, som i dagsläget inte är aktuella, kan få förnyade förfrågningar längre fram.

– Vi har sett en fantastisk uppslutning från civilsamhället som tidigt hörde av sig med erbjudanden om hjälp och stöd. Tack vare detta stöd kunde vi snabbt sätta samman en lista med boendeplatser. Även om platserna inte behövs just nu vill vi ha fortsatt kontakt med civilsamhället som ett led i vår beredskap om läget skulle förändras, säger Lillemor Hultqvist, biträdande socialchef och ansvarig för flyktingmottagandet på Sävsjö kommun.

Läs mer: Minskat behov av evakueringsboenden för ukrainska flyktingar i Jönköpings län | Länsstyrelsen Jönköping (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Allmänna frågor

Samhällsinformatörerna i Sävsjö kommuns växel
Öppet vardagar 08-16, lunchstängt 12-13.
0382-152 00

Frågor från media

Kommunikationschef Pierre Klasson
pierre.klasson@savsjo.se 0382-151 03