Lyssna på sidan Lyssna

Kan vi tro på allt vi läser?

Publicerad:

I samband med beredskapsveckan lyfter vi desinformation. Att vara källkritisk för att undvika att bli lurad är en viktig del av beredskapen.

Kan vi tro på allt vi läser? Svaret kan verka enkelt – självklart tror vi inte på allt. Men det finns många knep för att göra så att felaktig information ser trovärdig ut. Hur vet man vad som är sant? Här får du praktiska tips som kan hjälpa dig att vara källkritisk.

Var uppmärksam

Du har en viktig roll:

  • Var uppmärksam.
  • Hör av dig till oss om du misstänker att någon utger sig för att vara Sävsjö kommun.
  • Dela inte information på sociala kanaler utan att vara källkritisk.

I dagens medialandskap, med många alternativa källor, kan det ibland vara svårt att veta vad som är fakta, egna åsikter eller osanning. Den som vill sprida falska nyheter kan utnyttja många knep för att förvanska eller förfalska information, inte minst på sociala medier. I oroliga tider blir detta vanligare än annars. Detta brukar kallas desinformation och kan vara svårt att upptäcka.

Desinformation kan användas i syfte att ställa grupper mot varandra, att splittra samhället eller att få dig att tro på osanning som stöder en av parterna i en konflikt.

Så här kommunicerar Sävsjö

Det är viktigt för oss som kommun att du känner dig trygg med att den information som vi förmedlar verkligen kommer från oss och ingen annan. Du ska också kunna känna dig säker på att innehållet är sant.

Du kan känna igen Sävsjö kommuns kommunikation på flera sätt.

  • Våra nyheter, inlägg och vår webbinformation handlar om kommunal verksamhet eller information från andra myndigheter som direkt rör Sävsjö kommuns invånare. ”Sensationsjournalistik” med starka bilder och filmer är inget du kan hitta i våra kanaler.
  • Kolla logotypen. Kommunvapnet är Sävsjö kommuns kännetecken. Den syns i all vår information. Vi följer också en grafisk profil med färger och typsnitt som du kan känna igen.
  • Vi försöker alltid skriva enkelt och tydligt. Finns det tecken på att texten översatts från ett annat språk, till exempel med Google translate? Om du är tveksam kan du jämföra informationen med en text som du vet är från Sävsjö.
  • Syftet med våra nyheter, inlägg på sociala medier och information på våra webbplatser är aldrig att försöka skapa osämja mellan grupper eller ta politisk ställning i någon fråga. Vi jobbar med ”tillsammans” som ledord. Vi delar inget från okända källor. De inlägg vi delar vidare från andra på sociala medier har sitt ursprung i andra kommunala verksamheter, myndigheter eller annan säker samhällsinformation.
  • Kolla adressen i ditt sökfält på datorn (URL). Vår webbplats heter savsjo.se, vår besökswebb heter savsjo.se/turism och vår facebooksida www.facebook.com/savsjokommun. Ser adressen annorlunda ut, kanske det inte är kommunen som är avsändare.

Genom att vara observant på vem som är avsändaren till det du läser och inte dela vidare sådant som kan vara desinformation, bidrar du till att stärka vårt samhälles motståndskraft mot splittring och sårbarhet.