Lyssna på sidan Lyssna

Klimatveckan är här - mat är energi

Publicerad:

Energi – tillsammans har vi kraften, det är temat för årets Klimatvecka. Och mycket av Klimatveckans program handlar förstås om solceller, koldioxidbudgetar och hur du kan spara energi i ditt hem, men vi i Sävsjö fortsätter också den uppskattade traditionen att prata och tipsa om klimatsmart mat.

klimatveckan 2023 salladsbord

Vad ger mer energi än ett mål vällagad och god mat? För tredje året i rad tänker vi lite extra på klimatsmart mat i kommunens kök under Klimatveckan. I år lagas bland annat kycklinggryta med ädelost och pasta, potatis- och purjolökssoppa och kikärtsgryta med ajvar. Alla rätter är utvalda för att göra ett så litet klimatavtryck som möjligt. Att till exempel välja potatis eller matvete istället för ris är en bra idé, liksom att välja middagskorv, som innehåller 20 procent svensk morot.

Testa att laga de goda och klimatsmarta rätterna du också. Du hittar recepten i vår folder. Pdf, 4.2 MB.

Recepten från tidigare Klimatveckor finns här:

Recept Klimatveckan 2021 Pdf, 5.5 MB.

Recept klimatveckan 2022 Pdf, 3.3 MB.

Vad händer i Klimatveckan?

Här hittar du programmet för Klimatveckan (länk till annan webbplats) Länk till annan webbplats.. I Sävsjö arrangerar kommunen tillsammans med Sävsjö Näringsliv en energisafari för företagare. Det är även premiär för att låna en energikasse på biblioteket. Kassen innehåller många bra grejer för att du ska kunna ha koll på din energiförbrukning. Kommunens energi- och klimatrådgivare är på plats på biblioteket på tisdagseftermiddagen. Kika gärna in för kostnadsfri och oberoende rådgivning.

Klimatveckan arrangeras av Klimatrådet i Jönköpings län. I år är det klimatvecka mellan 16 och 22 oktober.