Lyssna på sidan Lyssna

Konst på Rörviks skola presenterades

Publicerad:

I samband med slutbesiktningen av Rörviks nya skola presenterades också den konstnärliga utsmyckningen.

Väggmålning på Rörviks skola

På fredagseftermiddagen presenterades utsmyckningen av Rörviks nya skola.

Urvalsprocessen

Efter en urvalsprocess ledd av Konstnärscentrum, där en jury bestående av tjänstepersoner och elever granskade skissförslag, valdes Isa Andersson att gestalta konstverket ”KURS” som levereras under höstlovet. Utsmyckning

Isa Andersson

Isa Anderssons Länk till annan webbplats. aktuella verk, "KURS," har tydlig koppling till Rörviks skola, där budskapet "Kämpa, vi klarar det!" och elevernas värdeord ”att våga drömma”, ”nå sina mål” och ”hitta riktning” har inspirerat. Verket består av takhängd konst i olika höjder, bestående av en samling stegar, trapetser och tjockrep i en kombination av färger och genomskinligt glas. Det kommer hänga centralt i den nybyggda skolan och utgör en konstnärlig tolkning av skolans värderingar och budskap både i utformning och genom att det är placerat där man passerar dagligen. Verket tangeras dessutom av en utanpåhängande stege på skolans fasad för att knyta ihop verket i tid och rum.

Isa Anderssons konst är en spännande utforskning av vardagliga objekt och materialöversättningar, där hon granskar samtida maktsystem, statussymboler och överlevnadsestetik. I sina klarglasföremål och installationer använder hon en skarp och precist visuell stil, utmanande konventioner kring skönhet, aggression och identitet.

Lokal konst av Linus Hjälmeby

För att komplettera detta konstverk har Linus Hjälmeby Länk till annan webbplats. fått äran att smycka skolans matsal med sitt unika konstnärliga uttryck. Hjälmeby, som är verksam i Sävsjö kommun, är känd för sina imponerande väggmålningar och använder olika tekniker i sin konstnärliga uttrycksform.

Bilden ovan visar Linus HJälmebys väggmålning på Rörviks skola.

Rörviks skola projekterades innan kommunen hunnit anta enprocentregeln, dock har denna varit inspiration till den konstnärliga gestaltningen på skolan. Enprocentregeln innebär att en procent av budgeten vid ny-,om- och tillbyggnation läggs på utsmyckning som är kopplad till det man bygger.