Lyssna på sidan Lyssna

Slå dig ner och säg hej på vänskapsbänken

Publicerad:

Nu får Sävsjö sin första vänskapsbänk. Den är till för alla och uppmuntrar till samtal mellan människor. Bänken är också en symbol för att uppmärksamma psykisk ohälsa och göra det lite mindre svårt att våga prata med varandra.

Välkommen att sitta ner på den gula vänskapsbänken i Perennparken i Sävsjö. Kanske sätter sig någon bredvid dig och säger hej. Eller så slår du dig ner bredvid någon och ställer frågan ”hur mår du”?

Vänskapsbänkar finns i många städer, både i Sverige och i andra länder. I samband med suicidpreventiva veckan (vecka 37) får nu Sävsjö sin första bänk, placerad i Perennparken. Den invigs av kommunstyrelsens ordförande Therese Petersson (KD) tisdagen den 10 september klockan 10, då det också är suicidpreventiva dagen.

Psykisk ohälsa är vanligt och kan drabba vem som helst. Med bänken vill vi underlätta för människor att våga prata mer om psykisk ohälsa och suicid. En vänskapsbänk är både en fin symbol för detta, men också en konkret plats där man kan söka kontakt och ge stöd.

På bänken kommer det så småningom att sitta en liten skylt med en QR-kod. Koden går till en sida på kommunens webbplats där du kan läsa mer om vänskapsbänken och där det också finns kontaktuppgifter till många stödorganisationer. Det är viktigt att veta att du inte är ensam.

Hållbart

Helt i enlighet med Sävsjö kommuns tankar om hållbarhet är bänken en redan befintlig parkbänk från kommunens förråd. Socialförvaltningens Jobbhuset har renoverat och målat.

Detta handlar ju också om social hållbarhet. I det begreppet lägger vi till exempel välbefinnande och rätten till ett gott liv. Det hoppas vi att vi tillsammans skapar i Sävsjö.

Mod

En av de första städerna i Sverige att ha vänskapsbänkar var Helsingborg. Så här kommunicerar de på sin webbplats:

Det första steget till ett bättre mående är mod. Mod att våga säga ”Hej, hur mår du?”. Mod att våga svara ”Det är skit, jag orkar inte mer”. Mod att stanna kvar och lyssna.

Föreläsningar under suicidpreventiva veckan - En vecka för livet

Hela programmet för suicidpreventiva veckan (En vecka för livet) i länet hittar du på Kommunal utvecklings webbplats (länk till annan webbplats) Länk till annan webbplats..