Lyssna på sidan Lyssna

Allemansrättens dag – njut och respektera naturen

Publicerad:

20 september är det Allmansrättens dag. Tack vare Allemansrätten kan du röra dig nästan överallt i svenska naturen, så länge du visar respekt mot natur, djur och medmänniskor. Välkommen att ta del av Sävsjös friluftsliv!

Andreas Hugosson

Andreas Hugosson är utvecklingsledare på kultur och fritid.

Nyligen blev Sävsjö kommun årets förbättrare när det kommer till friluftskommuner i landet. Det betyder att Sävsjö procentuellt haft den bästa utvecklingen av länets 13 kommuner och stigit i rankingen från plats 178 till 101.

Ett intensivt och framgångsrikt utvecklingsarbete för friluftslivet i vår kommun under de senaste åren har lett till upprustning, bättre tillgänglighet och helt enkelt ett ännu bättre friluftsliv för kommuninvånare och besökare. Andreas Hugosson, utvecklingsledare på kultur och fritid är den på kommunen som jobbar allra mest med friluftsliv. Detta gör han tillsammans med andra kommuner, föreningar och andra medarbetare i kommunen, både i den egna och andra förvaltningar.

— I Sävsjö finns genuin natur och många möjligheter, säger Andreas. Jag tycker att vi är bra på att nyttja detta; cykla mountainbike, gå X-rundan, vara med på IFK Sävsjös veckovandringar eller helt bara vara ute i naturen och njuta av skog och sjö. Friluftslivet är viktigt för folkhälsan och det finns något för alla.

Mycket har hänt och mycket på gång

Här kommer ett urval av insatser som har gjorts, pågår eller är på gång för friluftslivet i Sävsjö kommun.

  • Upprustning av Smålandsleden. Med pengar från Region Jönköpings län får leden ny skyltning, röjning för framkomlighet och restaurering av spångar.
  • Aleholm har byggt ett vindskydd vid Eksjöhovgårdssjön. Här kan man grilla, umgås och titta på utsikten. Detta har gjorts med finansiering av naturbonus från Naturkompaniet.
  • Ny rastplats i Sanatorieskogen i Sävsjö.
  • Utveckling av Djurgårdsområdet.
  • Bättre belysning på elljusspåren i kommunen.
  • Nya grillplatser är på gång under hösten.
  • Sävsjö kommer att finnas med på Naturkartan, en app som visar möjligheter till friluftsliv i kommunen.

Allemansrätten

När du nyttjar alla de fina friluftsmöjligheter som finns i kommunen gäller Allemansrätten. Vet du vad du får och inte får göra i naturen? På Naturvårdsverkets webbplats (länk till annan webbplats) Länk till annan webbplats. hittar du information om allemansrätten. Njut av Sävsjös friluftsliv!