Lyssna på sidan Lyssna

Övning stärker beredskapen i Sävsjö kommun

Publicerad:

Under fredagen 27 september genomförde kommunen en beredskapsövning på Hägneskolan i Sävsjö.
– Det blev en lyckad övning där vi både kunde se vad som funkar bra och vad som kan bli bättre, säger övningsledare Johan Albertsson.

Johan jobbar som beredskapssamordnare i Sävsjö kommun. Han har tillsammans med Kristin Nilsdotter Isaksson, biträdande kommundirektör, planerat övningen som för vissa började redan på torsdagseftermiddagen.

Övningsscenariot var att en stor skogsbrand pågick nära Sävsjö. Krisfunktioner aktiverades och staben fick veta att de skulle samlas tidigt på fredagen.

Redan tidigt på morgonen bröts strömmen på Hägneskolan i Sävsjö. I övningen hade branden orsakat strömavbrott, som också gjorde att vatten, IT och telefoni slogs ut.

Barnen som kom till fritidshemmet på morgonen fick äta frukost levande ljus på borden och skulle man gå på toaletten fick man låna en ficklampa. Det var spännande och mysigt tyckte de flesta.

Målet var att eleverna annars inte skulle påverkas nämnvärt – det var personalen och krisledningen som övningen gällde. Skolpersonal, kökspersonal, stab och krisledning övade i sina olika roller under hela fredagen.

Övningen avslutades med en fiktiv presskonferens på den trygghetspunkt som satts upp i gymnastiksalen på Hägneskolan.
– Vi vill rikta ett stort tack till alla som på ett eller annat sätt deltog i övningen – från barnen på Hägneskolan till personal, ledning och politiker. Vi har redan noterat saker som fungerade väl och saker som vi kan göra bättre och vi kommer att ha en fördjupad utvärdering lite längre fram, berättar Johan Albertsson.