Lyssna på sidan Lyssna

Seniorer i skolan för ökad vuxennärvaro

Publicerad:

Nu söker Sävsjö kommun seniorer som vill finnas med i skolan för en ökad vuxennärvaro. Seniorerna bidrar med kompetens och erfarenhet och skapar en trygghet i skolmiljön.

På uppdrag av barn- och utbildningsnämnden undersökte förvaltningen om Seniorer i skolan skulle kunna vara något för Sävsjö. Nu blir projektet verklighet.

— Syftet med att inkludera seniorer i skolan är att ta vara på en värdefull resurs som kan berika utbildningen på flera plan, samtidigt som det skapar fördelar för både de äldre och de unga i samhället, säger Anna-Carin Petersson, utvecklingschef barn- och utbildningsförvaltningen. Vi tror att seniorerna kan vara positiva förebilder för eleverna och skapa trygghet i skolan.

Att föra samman olika generationer skapar ett utbyte av kunskap och värderingar. Elever kan lära sig av äldre generationer, medan seniorer kan hålla sig uppdaterade med nyare teknologier och idéer genom kontakt med de yngre. Att äldre också känner att de fortsätter att bidra till samhället är också en viktig faktor.

Aktiviteter

Aktiviteter där seniorer kan bidra är till exempel läxhjälp, stöd under lektioner och att vara med under rasterna. Utifrån intressen och livserfarenhet kommer senioren att ha många förtrogna samtal med eleverna och på det viset ge dem stöd och vägledning under skoldagen. Som senior kan du även äta lunch med eleverna och fika med personalen och andra seniorer gratis.

Introduktion

Den som vill bli Senior i skolan i Sävsjö ska delta i ett obligatoriskt introduktionstillfälle för att få kunskaper och information, som ger hjälp att förstå den organisation senioren ska verka i. Det är också viktigt med en bra introduktion och att skolpersonal, elever och vårdnadshavare får information. Det kommer också att arrangeras träffar för seniorerna, där de kan utbyta erfarenheter och få kompetens

Seniorernas engagemang i skolan är helt ideellt och de kan själv önska placering och tidsomfattning.

Rekrytering

Nu söker barn- och utbildningsförvaltningen efter personer med olika bakgrund och ålder. Rekryteringen sker på flera olika sätt; alltifrån annonsering till sociala medier och genom pensionärsföreningar. Även på Seniormässan 12 november kommer förvaltningen att delta.

— Erfarenhet visar att seniorer själva är de bästa ambassadörerna för programmet, säger Anna-Carin Petersson. När seniorer delar med sig av sina positiva erfarenheter och sprider idéen vidare, skapas en snöbollseffekt som väcker intresse hos fler och fler personer.

Barn- och utbildningsförvaltningen räknar med att de första seniorerna är på plats i skolan vårterminen 2025. Till att börja med kommer seniorerna att vara med i grundskolan, från förskoleklass - åk 9.