Lyssna på sidan Lyssna

Årets miljöpris går till Sävsjötvätten

Publicerad:

Startades augusti 2017

Anders Lundgren, en av delägarna, berättar att projekteringstiden tog några år. Han har lång erfarenhet från branschen och såg möjligheten till en miljövänlig gör-det- själv-tvätt redan 2011, men insåg samtidigt att samhället inte riktigt var framme i det hållbara tänket ännu. Han trodde inte att det fanns tillräckligt många Sävsjöbor som skulle använda tvätten. Därför dröjde det. Förra året startade Anders biltvätten tillsammans med delägarna Per Nyman, Daniel Bjerhag och Viktor Gustavsson.

Han fortsätter:

- Vintersäsongen 2017/2018 var tuff. Antingen regnade det eller så var det smällkallt. Det är inte många som tvättar bilen då. Men årets vår/sommar period har varit väldigt bra. Är det torra dagar, då solen tittar fram så vill vi gärna tvätta bilen.

Anders Lundgren får frågan om hur samarbetet varit med Sävsjö kommun, och svarar då;

- Vid en betygskala 1-5 , så får kommunen 6. Tjänstemännen har varit fantastiskt smidiga att samarbeta med. När vi tillexempel inte hittade en tomt, så erbjöd kommunen en av sina riktigt bra och lämpliga tomter.

På frågan om hur de skall använda prispengarna svarar han:

- Vi har ännu inte bestämt vad vi ska göra med de 10.000 kronorna. Men det är ju inte heller pengarna som är det viktigaste. Det är oerhört hedersamt och vi är så stolta över att ha fått Sävsjö kommuns miljöpris.

Priset delas ut under högtidliga former på Sävsjö kommunfullmäktiges decembersammanträde.

Myndighetsnämndens motivering

Vatten från biltvätt innehåller olja, tungmetaller, asfalt, däckrester och kemikalier från bilvårdsmedel.

Dessa föroreningar kan skada människor och växtliv under lång tid. När tvättvatten från bilen rinner ner i en gatubrunn rinner det oftast direkt ut i naturen utan rening. Vatten förorenas och livet i bäckar och sjöar skadas.

Sävsjötvätten gör det möjligt för gemene man att ta ansvar för att minska dessa föroreningar. Det förorenade vattnet når inte våra bäckar och sjöar, eftersom Sävsjötvätten tar hand om tvättvattnet på ett långsiktigt hållbart sätt. Myndighetsnämnden vill tilldela Sävsjötvätten miljöpriset för att de gör det möjligt att på ett hållbart sätt kunna tvätta bilen i Sävsjö kommun.