Lyssna på sidan Lyssna

Hur ser vattenläget ut?

Publicerad:

Förra året hade vi en riktigt torr sommar med låga grundvattennivåer och uttorkade vattendrag. Men hur blir det i år?

– Läget är stabilt, även om grundvattennivåerna ligger under det normala, berättar Marcus Tingvall, affärsområdeschef för VA på Njudung Energi. Vi följer dock nivåer och flöden noggrant för det kan ändra sig snabbt. Vädret är något vi inte råder över och blir det en lång torr och solig period kommer nivåerna att sjunka.

Tänk på hur du använder vattnet

Även om vi just nu inte ser någon kris då det gäller vattentillgången är det alltid en bra idé att tänka på hur du använder det kommunala dricksvattnet.

– Att använda behandlat vatten, alltså dricksvatten från kranen, för exempelvis bevattning av sin gräsmatta är ju ändå lite slöseri, säger Marcus. Man kan ju ställa sig frågan om det är så viktigt att ha en grön gräsmatta mitt i sommaren eller om dricksvattnet istället ska användas som livsmedel.

Bevattningsförbud eller inte?

Frågan många ställer sig är ”blir det ett bevattningsförbud ”?

– Vi kan inte säga något om detta i dagsläget, säger Marcus Tingvall. Vi följer som sagt flödena och skulle vi se att vattentillgången minskar rejält måste vi göra en åtgärd förstås.

Om ett bevattningsförbud blir aktuellt kommer du att hitta information om detta på njudung.se och på Njudung Energis sociala medier. Där hittar du också information om vad ett förbud innebär. Vid förra årets bevattningsförbud hjälptes Vetlandaborna åt att minska vattenförbrukningen med 15 procent. I Sävsjö ser tillgången på vatten annorlunda ut och där har Njudung Energi aldrig utfärdat ett bevattningsförbud.

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.