Lyssna på sidan Lyssna

Ägarna av Kaffetorpet fick Sävsjö kommuns byggpris 2019

Publicerad:

2019 års byggpris har tilldelats Claes-Johan Andersson och Carina Sandin, ägarna av Kaffetorpet i Hjälmseryd.

Sävsjö Kommun delar årligen ut ett byggpris för att premiera exempel på goda insatser inom arkitektur, god byggnadsvård eller byggnadsmiljö som avser både enskilda byggnader såväl som hela bebyggelsemiljöer.

Myndighetsnämnden har beslutat att ge 2019 års byggpris till ägarna av Kaffetorpet i Hjälmseryd.

Carl-Johan Anderssons spontana reaktion till priset:
– Otroligt hedrande. Ett fint kvitto på allt arbete vi lagt ner. Jag skulle gissa att jag lagt ner mellan 3000-4000 timmar.

Carina Sandin, delägare av Kaffetorpet, berättar:
– Jag tycker om det gamla. Det ger ett helt annat lugn. Allt, såväl interiört som exteriört, är i gammal stil. Vi har tillexempel valt nyproducerade tapeter med motiv från sekelskiftet. Vi har valt att ha panel i väggarna och trägolv.

Paret Sandin och Andersson har sökt möbler och annan inredning på Blocket och i second hand butiker. De sökte efter sådant som skulle passa in i en gammaldags torpmiljö.

På frågan hur många gäster som som får plats svara Carina att det finns 4,5 rum att sitta i. I varje rum får det plats cirka 10 personer.
– Vi har behövt bygga till nästan lika mycket. I den nya byggnaden finns handikapptoalett, disk, personaltoalett, städ och förvaring, säger Carina.

Carina och Carl-Johan ser redan fram emot nästa projekt som blir att renovera lilla ladugården.

Motivering till Årets Byggpris 2019;
Fastighetsägaren har med höga ambitioner och duktiga hantverkare genomfört en omsorgsfull renovering och tillbyggnad av den gamla byggnaden på Hjälmseryd 2:7. Här har man tagit fram byggnadens ursprungliga identitet både utvändigt och invändigt. Viljan har hela tiden varit att bevara torpets karaktär. Kaffetorpet är ett lyckat exempel på en varsam renovering av en enskild byggnad som gör landsbygden mer attraktiv och därför värt ett hedersomnämnande i samband med Sävsjö Kommuns byggnadspris 2019

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.