Lyssna på sidan Lyssna

Så tycker de äldre om äldreomsorgen i Sävsjö kommun

Publicerad:

PRESSMEDDELANDE: Nu har resultaten från den nationella brukarundersökningen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” publicerats. Resultaten är i linje med tidigare år, där bemötandet fortsatt sticker ut positivt men där det också finns andra intressanta resultat.

Socialstyrelsen gör varje vår en nationell brukarundersökning för de som bor i särskilt boende eller som har hemtjänst. Vid den här tiden varje år presenteras resultaten bland annat i kommun- och landstingsdatabasen Kolada samt genom utskick till respektive kommun på enhetsnivå. 60 procent av brukarna inom äldreomsorgen har besvarat enkäten, vilket motsvarar cirka 150 personer.

Sävsjö kommun har av tradition haft goda resultat. Bemötandet får höga betyg även i år men också förtroendet för personalen och tryggheten, för att ta några exempel.

– Känsla av ensamhet är fortsatt något som brukarna upplever, detta är inte unikt för Sävsjö kommun utan något som man uppmärksammat nationellt. Känslan kan vara densamma om man bor själv eller tillsammans med andra i ett boende, säger Therese Rostedt, utvecklingsledare på socialförvaltningen i Sävsjö kommun.

Undersökningen går ner i vissa detaljer, där mat och måltidsmiljön är ett exempel där Södergården i Stockaryd utmärker sig på ett positivt sätt. 100 procent av brukarna gillar maten och nästa lika många ser måltiden som en trevlig stund på dagen, vilket är avgörande med tanke på de äldres hälsa.

– Hos oss ska varje måltid vara en höjdpunkt på dagen och personalen gör ett fantastiskt arbete för att skapa den känslan, säger Helena Wahlgren, enhetschef på Södergården.

Mer information finns på www.kolada.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kontakta:
Therese Rostedt, utvecklingsledare, 0382-154 42
Helena Wahlgren, enhetschef Södergården, 0382-156 70
Eva-Lena Sjöstrand, funktionschef äldreomsorg, 0382-154 72