Lyssna på sidan Lyssna

Kontrollköp av tobak har genomförts

Publicerad:

PRESSMEDDELANDE: Socialförvaltningen och myndighetsförvaltningen i Sävsjö kommun har tillsammans genomfört kontrollköp av tobak. Kontrollköparen fick köpa tobak i 5 av 9 kontrollerade försäljningsställen i kommunen.

– Att vår kontrollköpare fick köpa tobak i fler än hälften av kommunens försäljningsställen är bekymmersamt, säger Henrik Gustavsson, miljöchef på myndighetsförvaltningen.

Uppföljande kontrollköp kommer därför att genomföras framöver.

– Vår roll är både att vara kontrollmyndighet och att stötta vid frågor. Information om åldersgränser vid köp av tobak samt om kontrollköp har skickats till samtliga försäljningsställen, säger Lillemor Hultqvist, funktionschef vid socialförvaltningen.

 

Så här går ett kontrollköp till:

Ett kontrollköp är en metod som kommunen kan använda i sin tillsyn. Förenklat innebär det att en person över 18 år med ett ungdomligt utseende testar om det går att handla folköl, tobak eller läkemedel utan legitimation. Enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel får inte folköl, tobak och receptfria läkemedel, inklusive nikotinläkemedel, säljas eller lämnas ut till en person under 18 år. Den som lämnar ut varan ska förvissa sig om att kunden har fyllt 18 år.

Vid frågor kontakta:
Henrik Gustavsson, miljöchef
0382-152 66 henrik.gustavsson@savsjo.se

Lillemor Hultqvist, funktionschef IFO/SIA/FO
0382-154 51 lillemor.hultqvist@savsjo.se

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.